Kinesisk läkekonst: Fem enkla tips för att lindra pollenallergi


Astma- och allergiförbundet uppskattar att ungefär 30 procent av Sveriges befolkning reagerar på pollen varje år. Det ger symptom som snuva, halsont, trötthet och andningsbesvär. Här får vi enkla tips från den kinesiska läkekonsten för att få lindring.

Den som har pollenallergi vet att besvären kan vara påfrestande och kan sitta i under flera månader.

Lei Wang är utbildad kinesisk läkare och har varit verksam i 36 år, varav de senaste 29 åren i Sverige. Här berättar hon om den traditionella kinesiska medicinens syn på allergier och ger några praktiska tips.

Enligt den kinesiska medicinen beror allergierna på att den egna energin inte är tillräckligt stark, säger hon. En nackdel med att använda mediciner för att lindra allergier är att man kan bli ännu tröttare.

Mat kan stärka kroppen

Lei tipsar om flera livsmedel som är en bra hjälp för att stärka kroppen. Välj helst ekologiska råvaror.

Ingefära har en värmande effekt och förbättrar kroppens energiflöde. Färsk ingefära finns att köpa i vanliga livsmedelsaffärer.

När Lei gör ingefärsté använder hon ingefäran som den är och skär skivor av den.

– Mängden beror på vad man klarar av, säger hon.

När det fått koka i vatten i 5-10 minuter tillsätter hon lite råsocker. Några dadlar i ger både god smak och extra näring.

Téet är en god start på dagen, men man kan gärna ta en kopp till under dagen och en på kvällen vid behov.

Foto: Skärmavbild

Citron är bra vid problem med halsen. Lei pressar citronen, blandar med vatten och tillsätter lite honung, som också innehåller mycket nyttigt.

Enligt den kinesiska medicinen ger smakerna en vägledning till olika livsmedels karaktär och därigenom hur de kan hjälpa kroppen. Lei berättar att vid infektioner i kroppen och halsont är bitter smak bra. Då kan man dricka kamomillté, te på maskros, och frukt med bitter smak, som grapefrukt.

Pepparrot har en stark smak och är kraftfull mot hosta och nästäppa.

– Den hjälper att öppna upp näsan.

Lei tipsar om att riva pepparroten och ha den i till exempel soppa, sås eller sallad.

Clementin är också bra mot hosta och slem. Men, tvärtemot vad vi är vana vid, ska vi inte ta bort det vita på frukten, säger hon. I det vita finns ämnen som är verksamma mot slem och hosta.

Skalet kan man spara och torka. Låt det ligga framme på en bricka i rumstemperatur tills det blivit torrt. Lägg det då i en lufttät burk. Lei tipsar om att använda bitar av det som smaksättning i till exempel en gryta.

– När man kokar det länge kommer smaken ut och det här är verkligen bra för matsmältningen.

Foto: Skärmavbild

Välj lättsmält

Om man har starka allergisymtom kan man underlätta för kroppen genom att äta lättsmält mat, säger Lei.

Ät då mer grönsaker, soppa och gröt. Undvik tung mat, som stekt eller väldigt fet mat. Lei säger också att man behöver pröva sig fram för att se vad som passar en själv bäst. Vad som passar för en person kanske inte är det som är lämpligast för en annan.

– Den kinesiska medicinen pratar mycket om att det är individuellt. Du måste hitta det som är lagom för dig.

Astma- och allergiförbundet ger ytterligare råd för att minska besvären under pollensäsongen.

Vid allvarliga sjukdomssymptom, kontakta läkare.

Lei Wang håller också kostnadsfria webbkurser för att ge konkreta verktyg för att stödja immunförsvaret och den inre styrkan.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.