Hongkongs myndigheter vill få två danska politiker utlämnade för att dömas enligt den nya säkerhetslagen som Peking införde i somras. Anledningen är att de hjälpt en prodemokratisk Hongkongparlamentariker att fly staden.
De två danska parlamentarikerna Katarina Ammitzbøll och Uffe Elbæk hjälpte i slutet av november den tidigare oppositionspolitikern Ted Hui i Hongkong att lämna staden genom att skriva en officiell inbjudan till ett möte i Köpenhamn, som senare visade sig aldrig skulle äga rum. Hui stod vid tidpunkten åtalad för nio brottsanklagelser i samband med deltagandet i proteströrelsen för Hongkongs frihet.
Händelsen har väckt såväl Pekings som Hongkongregeringens vrede, och enligt rapportering från South China Morning Post undersöker de nu möjligheten att få de båda danskarna utlämnade. Enligt den nya säkerhetslagen kan alla som bryter mot lagen, oavsett nationalitet och hemvist, ställas inför rätta.
Danska UD till försvar
Uppgifterna om Kinas försök att få politikerna utlämnade har bemötts av Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod i den danska tidningen Politiken, där han säger:
”Jag vill inte gå in i en hypotetisk debatt om vad andra länders myndigheter kan göra. Men jag kan bestämt säga att det i Danmark enligt grundlag råder yttrande- och mötesfrihet. Danska parlamentariker kan och ska naturligtvis kunna ha möte med vem de vill utan rädsla för repressalier. […] Det är inte kriminellt att utöva sina demokratiska rättigheter. Och det är varken öppet för diskussion eller förhandling.”
Jag tror att det kommer att vara en ganska chockartad väckarklocka för människor som tycker att varningarna för Kinas aggressiva stormaktspolitik är överdrivna.
– Elisabet Lann, medlem i Ipac och kommunalråd i Göteborg
Epoch Times har sökt Uffe Elbæk och Katarina Ammitzbøll, men ingen av dem vill kommentera händelsen i dagsläget. I en tidigare intervju med Politiken säger dock Elbæk att ”det finns utrymme för ett visst mått av civil olydnad” i situationer som denna.
De båda danskarna har fått stöd av den internationella gruppen Ipac (Inter-Parliamentary Alliance on China), som består av 100 parlamentariker från 19 länder. De skriver i ett uttalande den 9 januari:
”Vi uppmanar våra respektive regeringar att entydigt fördöma dessa försök att skrämma våra folkvalda och hindra våra demokratiska liv.”
Uppmanar Sverige att agera
Göteborgs kommunalråd Elisabet Lann (KD), är en av medlemmarna i Ipac, och har själv lyssnat till Ted Hui under ett digitalt möte med Ipac i december. Hon säger att gruppen anser att den kinesiska regimens agerande är oroande.
– Det är allvarligt att det kinesiska kommunistpartiet är så gränslöst i sina maktanspråk, och inte respekterar andra nationers gränser och integritet.
Hon anser att Sverige borde agera omgående.
– I det här fallet tycker jag att man ska gå ut och tydligt fördöma ett sådant initiativ.
Även om Elisabet Lann inte tror att danskarna kommer att utlämnas, så ser hon en stor fara med den nya säkerhetslagen i Hongkong.
– Jag tror inte att potentialen i den här lagen har fått tillräcklig uppmärksamhet internationellt, så jag tror inte att folk förstår vad den kan innebära, säger hon och tar sig själv som exempel:
– Jag skulle inte vara så sugen på att byta flyg i Kina, för det räcker med att du sätter foten på kinesisk mark så kan man bli gripen för att ha kritiserat lagen eller för att förespråka Hongkongs frihet. Och det är ganska hårda straff … Jag skulle kunna bli fängslad.
Trots att lagen i dagsläget främst påverkat Hongkongbor, och att många utomlands inte känner sig berörda, tror Lann att det kan bli ett hårt uppvaknande för många när den första personen utanför Kina väl åtalas.
– Jag tror att det kommer att vara en ganska chockartad väckarklocka för människor som tycker att varningarna för Kinas aggressiva stormaktspolitik är överdrivna, säger hon.
Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.