Över 50 prodemokratiska aktivister gripna i Hongkong
Poliser i Hongkong vid kontoret där John Clancey, en människorättsadvokat, greps den 6 januari 2021. Foto: Anthony Kwan/Getty Images


Polis i Hongkong grep på onsdagen över 50 prodemokratiska aktivister. De misstänks för att brutit mot den nya omstridda säkerhetslagen som regimen i Peking införde i somras. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Gripandet kopplas till tidigare lagstiftare, aktivister och de som var involverade i organiserandet av primärvalet 2020, däribland James To, Lam Cheuk-ting, Benny Tai och Lester Shum.

De greps misstänkta för ”omstörtande verksamhet”, enligt Pekings nationella säkerhetslag, för sina roller i valet i september förra året, enligt ett Facebook-inlägg av den lokala prodemokratiska gruppen Civil Human Rights Front (CHRF).

Den nya säkerhetslagen, som trädde i kraft den 30 juni, innebär att personer kan kriminaliseras för omstörtande verksamhet, terrorism, separatism och samröre med utländska krafter.

Den brittiska ideella organisationen Hong Kong Watch skriver på Twitter att man fördömer Peking som ”åter igen underminerar Peking Hongkongs demokrati & bryter mot sina förpliktelser under det sino-brittiska överlämningsavtalet.”

”Det internationella samfundet måste svara med Magnitsky-sanktioner och andra effektiva åtgärder för att visa att en attack mot demokratin leder till konsekvenser.”

I början av december dömdes de framstående demokratiaktivisterna Joshua Wong, Agnes Chow och Ivan Lam till flera månaders fängelse för en massdemonstration som ägde rum i Hongkong förra året.

 

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.