Kina svarar: USA-konsulat stängs
Den kinesiska flaggan över Kinas konsulat i San Francisco. Foto: Jeff Chiu/AP/TT


Kina svarar på USA:s nedstängning av konsulatet i Houston. Nu meddelar Peking att USA inte får ha sitt konsulat i Chengdu i sydvästra Kina.

Åtgärden är "ett legitimt och nödvändigt svar på de oresonliga åtgärder USA vidtagit", skriver det kinesiska utrikesdepartementet i ett uttalande.

"Den nuvarande situationen i relationen mellan Kina och USA är inte vad Kina önskar, och USA är ansvarigt för allt detta", står det i uttalandet, där Kina manar USA att backa och "skapa nödvändiga förutsättningar för att de bilaterala relationerna ska kunna återgå till de normala".

USA:s besked om att Kinas konsulat i Houston måste stänga inom tre dygn kom tidigare i veckan. Beslutet ska enligt USA:s utrikesdepartement ha fattats för att skydda immateriell egendom, såsom patent, varumärken och sådant som skyddas av upphovsrätt.

Under ett tal på torsdagen sade utrikesminister Mike Pompeo att Kinas konsulat i Houston stängdes på grund av att det är ett "nav för spioneri och stöld av immateriell egendom".

Dagen före USA:s besked om att Kinas konsulat i Houston skulle stänga hade USA anklagat två kineser för att ha hackat hundratals företag och försökt stjäla forskning om coronavaccin.

(TT-AFP-Reuters)