Kina sparkar vice säkerhetsminister med mörkt förflutet
Kinas nu sparkade vice minister för allmän säkerhet, Chen Zhimin. Foto: wzhfw.cn


Kinas vice minister för allmän säkerhet, Chen Zhimin, har sparkats, enligt en officiell lista över statliga utnämningar och avsättningar som kom den 9 juni.

Ingen ny post har angivits för Chen, och inte heller något skäl till att han sparkats. Det är oklart om han utreds för korruption, men det vore inte otroligt, med tanke på att han gjorde snabb karriär under tidigare regimledaren Jiang Zemins numera utrensade och fängslade säkerhetschef Zhou Yongkang.

Kinas nuvarande ledare Xi Jinping utkämpar en maktkamp mot Jiang Zemins falang inom kommunistpartiet, och har gjort sig av med många av Jiangs lojalister i sin kampanj mot korruption.

En högt uppsatt källa inom ministeriet för allmän säkerhet sade till Epoch Times i januari att Xi förberedde för att göra sig av med partitjänstemän som motsatte sig hans politik, och att han hade etablerat en antikorruptionsavdelning inom ministeriet för detta.

Chen, som tidigare arbetade på byrån för inhemsk säkerhet, spelade en aktiv roll i förföljelsen av den andliga metoden falungong, som drogs igång av Jiang Zemin 1999. Bland annat publicerade han böcker som smutskastade falungong under 2001, en period när förföljelsen var som allra mest offentlig och intensiv. Många av de partitjänstemän som på senare år rensats ut i Xi Jinpings antikorruptionskampanj skapade sina karriärer under Jiang Zemin just genom att vara särskilt lojala och drivande i förföljelsen av falungong.

Tajmingen är också intressant, eftersom meddelandet kom så nära den 10 juni, ett datum av betydelse för förföljelsen av falungong. Det var nämligen då den särskilda Gestapoliknande organisation som kallas 610-byrån (efter datumet) skapades.

Den här sortens små markeringar är inte ovanliga inom Kinesiska kommunistpartiet, och flera andra partikadrer inom Jiang Zemins partifalang har rensats ut eller dömts i anslutning till nyckeldatum i förföljelsen.

Förföljelsen pågår fortfarande, och ingen har ställts till svars för den, men flera källor och analytiker har gjort gällande att Xi Jinping försöker distansiera sig från den.

Rapportering av Irene Luo