Kina ska skriva om bibeln och koranen – ska ”reflektera socialistiska värderingar”
Kinas president Xi Jinping. Foto: Lintao Zhang/Getty Images


Peking säger att man kommer att skriva om alla översatta klassiska religiösa böcker. De nya upplagorna får inte ha något innehåll som går emot socialismen. Det skriver Daily Mail.

En grupp bestående av 16 experter, troende och representanter för olika religioner från Centrala kommittén för Kinas kommunistparti deltog i en konferens den 6 november.

Förhindra ”extrema tankar”

Mötet leddes av Wang Yang, ordförande för Kinesiska folkets politiskt rådgivande konferens (KFPRK). Han betonade att religiösa myndigheter måste följa president Xi Jinpings instruktioner och tolka de olika religionerna i enlighet med ”socialismens grundvärderingar” och ”kraven i nya eran”, enligt Le Figaro.

Tjänstemän har dock inte nämnt någon specifik bok. Men man vill ha en ”omfattande utvärdering av alla existerande klassiker som riktar sig till innehåll som inte rättar sig till den progressiva eran”, skriver The Sun.

Det är inte bara bibeln och kristendomen som kommer att bli måltavla. Myndigheterna kommer att rikta in sig på alla de stora religionerna. Det innebär att man också kräver att koranen och skrifter i buddhismen kommer att ”sinifieras”, enligt Daily Mail.

Tidningen skriver att de nya upplagorna av de religiösa böckerna inte får ha något innehåll som går emot kommunistpartiets ideologi, enligt en högt uppsatt tjänsteman. Böckerna ska därför ”reflektera socialistiska värderingar”.

Tjänstemännen hävdar att man genom att ”omvärdera” religiösa böcker kommer att förhindra ”extrema tankar” och ”heretiska idéer” från att erodera landet.

Amnesty: Regimen är manipulativa

Patrick Poon, på Amnesty International, säger till Daily Mail att censurplanerna ”visar hur manipulativa den kinesiska regeringen är”. Han menar att de ”hycklar när man tillåter vissa religioner att verka i Kina, men endast strikt med det innehåll som den kinesiska regeringen tillåter”.

– I mångt och mycket har den kinesiska regeringens kontroll, inklusive censuren av bibeln och koranen, förvrängt doktrinerna i de religiösa texterna och därmed religionerna. Det finns helt enkelt ingen genuin religionsfrihet.

Nyheten om att de religiösa böckerna ska skrivas om kommer efter att den kinesiska regimen sedan flera år tillbaka har förföljt olika religiösa grupper som huskristna, Falun Gong och muslimska uigurer.

Nyligen har läckta dokument visat att den kinesiska regimen bedriver omskolningsläger för över en miljon uigurer i Xinjiangprovinsen. En av dem som suttit i sådant läger är Omir Bakali. Han säger till Sveriges Radios P4 att han tvingades äta griskött och prisa president Xi Jinping.

I september tvingade kinesiska myndigheter en katolsk kyrka i Jiangxiprovinsen att ta bort ett porträtt av Jungfru Maria, rapporterade Radio Free Asia. I stället ersatte man den med en bild på Xi Jinping. Samtidigt tog man bort en skylt med kyrkans namn och satte i stället upp en banderoll där det står: ”Följ partiet, tacka partiet, lyd partiet.”

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.