Det högsta kinesiska åklagarämbetet öppnade nyligen för anmälningar mot partiets allra högsta ledning på sin hemsida. Det här draget, som skedde alldeles i anslutning till ett politiskt känsligt datum, ses av somliga som en inbjudan till anmälningar mot förre regimledaren Jiang Zemin.
Det var den 20 april som statliga Beijing Youth Daily rapporterade att man nu kunde lämna in anonyma klagomål via nätet mot kinesiska befattningshavare oavsett position. Från början hade hemsidan en rullgardinsmeny där det översta alternativet var ”medlem av Politbyråns ständiga utskott”, alltså kommunistregimens högsta beslutande organ. Senare ändrades menyn till en fritextruta, men av allt att döma gäller fortfarande att man kan rapportera både nuvarande och tidigare medlemmar av regimens högsta ledning via sajten.
Bao Tong, som var assistent till kommunistpartiets reformvänlige före detta generalsekreterare Zhao Ziyang, sade att det här var ett mycket ovanligt drag, men ”mycket goda nyheter”. Han såg det här som en öppning för kineser att anmäla förre regimledaren Jiang Zemin för den brutala förföljelse av den andliga metoden falungong som denne inledde under sin tid vid makten 1999.
– Jag anser att allt det där borde skrivas in i historien och straffas enligt lagen, sade Bao, med syftning på de illegala gripanden, tortyr, hjärntvätt, slavarbete, mord, organstölder och andra övergrepp som falungong-utövare i Kina utsatts för.
– Är det inte så nu att man kan nu kan anmäla den högsta ledningen? Det är nödvändigt att öppet anmäla [Jiang]. Det här är ett förträffligt arrangemang, sade han.
Bao tillade att han anser att Xi Jinpings administration borde ha fört ut den här nyheten öppet och transparent, men att det troligen finns ”vissa särskilda skäl” till att det meddelades såpass ”diskret”. Han sade också att han hoppades att de som anmäler inte ska utsättas för repressalier. Även om man kan anmäla anonymt har Kinas internetpolis möjlighet att spåra folk via deras IP-adresser.
Den här nyheten kom bara några dagar innan den 25 april, ett datum som är signifikant när det gäller förföljelsen av falungong. På denna dag 1999 genomfördes en fredlig protest i Peking som ses som förspelet till förföljelsen, vilken inleddes i juli samma år.
Förutom det här anmälningsformuläret kom ännu en nyhet som kan tolkas som riktad mot Jiang Zemin och hans allierade: Statsrådet, Kinas officiella ministerkabinett, utfärdade två regler om att partikadrer i ledande positioner nu måste rapportera sina ”familjeangelägenheter” och ”familjeegendom” till de centrala myndigheterna. Jiang Zemin och hans närmaste är ökända för att ha låtit sina familjer berika sig. Hans äldste son, Jiang Mianheng, blev till exempel Kinas ”telekom-kung”, trots att han helt saknade både officiellt kapital och erfarenhet av att leda företag.
Det här är inte heller första gången Xi Jinpings regim gör den här sortens uttalanden eller åtgärder kring detta datum. I fjol vid den här tiden meddelade han till exempel att regimen skulle ”välvilligt ta hand om rimliga och lagliga vädjanden” från medborgare, i samma veva som fyra ledande personer inom Kinas säkerhetsapparat med kopplingar till förföljelsen av falungong rensades ut. Dessutom lovade han en mildare hantering av Kinas religiösa grupper vid en uppmärksammad konferens om religion.
1 maj 2015 ändrade Kinas högsta domstol på reglerna för brottsanmälningar, vilket ledde till att över 200 000 anmälningar mot Jiang Zemin för brott mot mänskligheten och folkmord kom in från kinesiska falungong-utövare.
Rapportering av Liang Zheng, Larry Ong och Gu Qinger