En musikalfilm producerad av kinesiska staten bjuder på sång, dans och idylliska miljöer i Xinjiang-provinsen. Men förtryck och interneringsläger lyser med sin frånvaro i produktionen.
Filmen heter "Sångens vingar" och gick nyligen upp på kinesiska biografer. Filmen utspelas i Xinjiang, i nordvästra Kina, och handlingen följer tre män från olika etniska grupper, som inspireras av varandras kulturer när de sjunger och dansar bland områdets snötäckta bergstoppar och vidsträckta öknar. Inspirationen sägs komma från musikspäckade Hollywoodfilmer som "La la land".
Vad som däremot inte syns till i filmen är det förtryck av den i huvudsak muslimska minoritetsgruppen uigurerna som den kinesiska staten ägnar sig åt i provinsen.
Över miljon inspärrade
Över en miljon uigurer och medlemmar av andra muslimska minoritetsgrupper har enligt människorättsförsvarare spärrats in i läger. Tidigare fångar har vittnat om politisk indoktrinering, sexuella övergrepp och tvångssterilisering. En rapport från en amerikansk tankesmedja kallade nyligen behandlingen för "ett pågående folkmord".
Men i filmen finns inte ens några muslimer. Trots att mer än hälften av invånarna i Xinjiang bekänner sig till islam syns inga spår av moskéer eller muslimska kläder.
Del av pr-offensiv
Förutom den påkostade musikalfilmen är Xinjiang tema i en rad nya kinesiska kulturyttringar, som raplåtar och fotoutställningar. Enligt bedömare pågår en pr-offensiv som Kinas styrande satt i gång efter ökade påtryckningar från USA och EU.
Målgruppen är den egna befolkningen, säger Larry Ong vid den USA-baserade konsultfirman Sinoinsider.
– Peking vet att en lögn upprepad tusen gånger kommer att bli till sanning, säger han till nyhetsbyrån AFP.
(TT-AFP)
Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.