Europeiska unionen uppmanade Kina på fredagen att garantera åsikts- och pressfriheten. Detta efter att en brittisk BBC-journalist i Kina blivit utsatt för hot och påtryckningar från den kinesiska regimen.
Nyligen berättade journalisten John Sudworth för BBC att han har flyttat med sin familj till Taiwan eftersom det var ”för riskabelt att stanna” i Kina.
Hot och skrämsel
I flera reportage har han rapporterat om den kinesiska regimens förtryck av uigurerna i Xinjiangregionen. Han säger till den brittiska tv-kanalen att hans team bland annat blivit utsatta för hot om rättsliga åtgärder och skrämseltaktiker av kinesiska myndigheter.
”Johns rapportering har avslöjat sanningar som de kinesiska myndigheterna inte vill att omvärlden ska känna till”, säger BBC i ett uttalande.
De senaste åren har det blivit allt svårare för utländska journalister att verka i Kina.
”Under 2020 sågs en står ökning i kinesiska myndigheters insatser för att försvåra arbetet för utrikeskorrespondenter”, skriver Foreign Correspondents’ Club of China, FCCC, i sin årliga rapport som kom ut i början av mars.
Oro
Förra året utvisades minst 18 utländska journalister från bland annat Wall Street Journal och New York Times.
EU säger att man upprepade gånger har uttryckt sin oro till kinesiska myndigheter angående situationen för utländska journalister i Kina.
”EU uppmanar Kina att rätta sig efter dess åtaganden under nationell och internationell lag och garantera åsikts- och pressfriheten som stipuleras i Folkrepubliken Kinas konstitution och den universella deklarationen om de mänskliga rättigheterna”, säger en talesperson för EU i ett pressmeddelande.
Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.