Kemiskt vatten motade bort demonstranter
Demokratiaktivister i centrala Bangkok besprutades med kemiskt vatten av polis. Foto: Gemunu Amarasinghe/AP/TT


Demonstrationerna i Thailands huvudstad Bangkok fortsätter trots nödläget i landet. Flera aktivister har gripits och riskerar nu hårda straff. De demonstranter som under onsdagen närmade sig drottningens bil riskerar till och med att dömas till döden.

Thailändsk polis meddelade under fredagen att de två män som greps under onsdagen i samband med en regeringskritisk demonstration vid drottningens bil kommer att åtalas för försök till våld riktat mot drottningen – ett brott som kan ge dödsstraff.

Demonstrationen som de två männen deltog i ägde rum vid demokratimonumentet i centrala Bangkok, en plats som Thailands drottning Suthida passerade i en bilkolonn.

Drottningens bil möttes av slagord och regeringskritiska gester. Som en följd fick kolonnen sakta ner och polis kallades till platsen för att avlägsna demonstranterna. Två män greps i samband med händelsen.

Samlingsförbud

Agerandet mot drottningen fick regeringen att utlysa ett nationellt nödläge som bland annat innebär ett förbud mot politiskt motiverade folksamlingar på över fem personer.

Den utsätter drottningen för våld kan enligt thailändsk lag dömas till livstids fängelse. Om våldet anses ha försatt drottningen i fara för hennes liv kan de skyldiga dömas till döden.

Den regeringskritiska rörelsen i Thailand, som har protesterat så gott som dagligen sedan i juli, kräver ökad demokrati, nyval, att premiärminister Prayut Chan-O-Cha avgår samt en omskriven grundlag, där kungen och landets till synes oantastliga monarki inte längre får så stor makt.

"Vänta och se"

Prayut Chan-O-Cha meddelar under fredagen att han inte har några avsikter att kliva ned från posten och han understryker vikten av nödläget.

– Regeringen måste använda sig av nödläget. Vi är tvungna att fortsätta med detta då situationen blivit våldsam. Den kommer att råda under 30 dagar, eller mindre om situationen förbättras, säger premiärministern och höjer att varnande finger till demonstranterna.

– Vänta och se. Om ni gör fel så kommer vi använda lagen.

Sedan nödläget utlystes har över 40 demonstranter gripits. Trots detta så fortsätter protesterna och under fredagseftermiddagen lokal tid hölls nya protester.

Kemiskt vatten

Runt 2 000 demonstranter samlades i centrala Bangkok där de möttes av hundratals poliser som uppmanade folkmassan att skingras.

Demonstranterna ignorerade uppmaningen och blockerade istället gatan, gjorde den karakteristiska trefingershälsningen och sjöng nationalsången.

Agerandet fick polisen att använda vattenkanoner, med blåfärgat kemiskt vatten som skapar hudirritation och svidade ögon, mot demonstranterna. Aktivisterna försökte till en början skydda sig med paraplyer men folkmassan upplöstes till slut.

Inga uppgifter finns om frihetsberövanden i samband med fredagens demonstration.

(TT-AFP)