Nya tillslag mot demonstranter i Thailand
Studenter demonstrerar för demokrati framför utbildningsdepartementet i Bangkok 19 augusti. Foto: Sakchai Lalit/AP/TT


Ytterligare åtta demokratiaktivister har gripits i Thailand, där stora protester mot landets styre hållits den senaste tiden. Det innebär att totalt elva personer har gripits.

Bland de gripna finns flera prominenta aktivister, en människorättsadvokat och två rapartister. De anklagas för bland annat uppvigling, brott mot säkerhetslagar och mot regler kring folksamlingar under pandemin.

I fokus står en demonstration den 18 juli, som sedan inspirerade till flera andra aktioner bland landets studenter. De båda rapparna uppträdde på manifestationen ifråga.

En demonstrant med tre fingrar i luften – en gest som blivit en symbol för motstånd – utanför polisstationen i Samranrat i Bangkok där de gripna hålls. Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

Arresteringsordrar har även utfärdats mot ytterligare fyra aktivister med anledning av demonstrationen den 18 juli.

Demokratirörelsen dömer ut de val som hölls förra året, val som ledde till att kuppledaren från 2014, Prayuth Chan-O-Cha, sitter kvar som premiärminister. Den senaste månaden har regeringskritiska demonstrationer organiserats av studentledda grupperingar så gott som dagligen. De kräver mer demokrati, en omskriven grundlag, Chan-O-Chas avgång och nyval.

Premiärministern har kallat kraven "oacceptabla" för en majoritet av thailändarna. Under en demonstration som lockade tusentals människor nyligen lyftes även krav på avskaffandet av den lag som skyddar kung Maha Vajiralongkorn och landets till synes oantastliga monarki.

(TT)