Det finns många idrotter som har jämställdhet, integration, hållbarhet och mänskliga rättigheter högt på agendan – där de riskerar att bli liggande utan att något händer.
– Friidrotten har gått från att skriva policys till implementering, säger Karin Grute Movin.
Hon har suttit i European Athletics Council sedan 2019 och skrev i dagarna historia då hon blev Sveriges första vice ordförande i styrelsen. Inte minst med tanke på att det är bara sex år sedan Grute Movin valdes in i Svenska friidrottsförbundets styrelse kan vi tala om raketkarriär.
– Sveriges och ja, de nordiska ländernas syn på värdegrundsfrågor och vårt sätt att leda har gjort att det skapats ett stort engagemang kring de här frågorna, säger hon och fortsätter:
– Det målinriktade arbetet har redan lett till stora framsteg men självklart finns mycket kvar att göra.
På hemmaplan har friidrotten alltid legat i framkant då det gäller jämställdhet. Grute Movin har bidragit till att påverka utvecklingen i Europa.
– Norden har arbetat för det och fått till en stadgeändring för att skapa en bättre balans i beslutande och rådgivande organ.
– Vid valet förra helgen blev resultatet i Council en fördelning 60/40 mellan män och kvinnor, vilket Sverige och de övriga nordiska länderna har arbetat för att uppnå.
Grute Movin menar att friidrotten även globalt har stort fokus på värdegrundsfrågor.
Sebastian Coe är ordförande i World Athletics och Grute Movin är en av många som framhåller den betydelse som den dubble OS-guldmedaljören på 1 500 meter har.
– Han har arbetat hårt för att friidrotten ska vara säker och hållbar. I dag har vi ett mycket gott anseende.
Friidrotten har under åren skakats av många dopningsskandaler. 2015 stängdes Ryssland av efter avslöjandet om systematisk och statsstödd dopning.
När kriget mot Ukraina är över släpps ryssarna in igen.
– De har nu visat att de har inrättat en fungerande antidopningsverksamhet. Alla måste ha en möjlighet att bättra sig och vi måste lita på att de också gjort det.