KD: Nationell vårdförmedling kan minska vårdköer
Kristdemokraternas vårdpolitiska talesperson Acko Ankarberg vill se en nationell vårdförmedling för att kapa köer. KD anslår två miljarder i sin budgetmotion. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT


En nationell vårdförmedling kan minska vårdköerna, föreslår Kristdemokraterna. Dagens "dysfunktionella" system med 21 regioner som styr vården måste rundas om människor ska få behandling inom den tid de har rätt till, enligt KD-ledaren Ebba Busch.

– Vårdköerna är ett enormt problem, hävdar Ebba Busch på en pressträff tillsammans med den vårdpolitiska talespersonen Acko Ankarberg, som också är ordförande i riksdagens socialutskott.

Läget var akut redan före pandemin, enligt KD, men köerna har växt sedan dess och det är också många som inte har sökt vård på grund av pandemin. Det innebär ytterligare uppskjuten vård att ta hand om.

– Regeringen har tillfört pengar. Det är bra, men det räcker inte, säger Ankarberg.

Hon framhåller att orsakerna är både att det saknas personal med rätt utbildning men också att organisationen av sjukvården är ett hinder.

– Vi föreslår en strukturell reform, en nationell vårdförmedling, säger Ebba Busch.

KD anslår två miljarder till förmedlingen, en förmedling som förutsätter att det tecknas ett avtal om att de 21 regionerna ska samverka för att människor ska få vård inom vårdgarantins 90 dagar.

När en person väntat på vård över de 90 dagar som vårdgarantin sätter som gräns ska han eller hon få ett erbjudande om vård i en annan region, en region där det finns kapacitet att utföra behandlingen omgående. Förmedlingen ska hålla koll på var i landet det finns möjligheter att erbjuda vård.

På sikt vill KD att vårdgarantin ska skärpas, från 90 till 30 dagar.

Redan i dag har patienter rätt att begära att få vård i en annan region efter 90 dagar. Men få känner till det och det är krångligt för den enskilde att kräva den rätten, hävdar KD.

(TT)