Region Skåne stäms på halv miljard
Tvisten handlar ursprungligen om ett digitalt verktyg som regionen satsade på för att effektivisera mottagningen på vårdcentraler runt om i Skåne. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT


Ett skånskt vårdföretag vann en upphandling efter att ha fått förhandsinformation om affären, enligt en granskning av SVT. Saken utreddes, och Region Skåne beslutade sig för att bryta kontraktet värt 400 miljoner.

Nu svarar företaget med att i sin tur stämma regionen på nära en halv miljard kronor för avtalsbrott – något som Kristianstadsbladet var först med att rapportera.

Tvisten handlar ursprungligen om ett digitalt verktyg som regionen satsade på för att effektivisera mottagningen på vårdcentraler runt om i Skåne. Via verktyget var tanken att patienterna skulle fylla i sina symtom på en läsplatta, för att underlätta personalens arbete med att ställa diagnos och erbjuda behandling.

Enligt företaget föreligger inget "väsentligt avtalsbrott", och enligt stämningsansökan anser bolaget inte heller att de uppgifter som framkommit om en oriktig upphandling räcker för att bryta avtalet.

Företaget förnekar att det skulle ha nåtts av förhandsinformation. Bolaget menar att Region Skåne utan skälig grund brutit ingånget avtal och säger sig ha konsulterat "flera av Sveriges ledande jurister inom avtals- och upphandlingsrätt", som bedömt att bolaget har rätten på sin sida, enligt ett pressmeddelande från företaget.

(TT)