KD-förslag: Bygg fängelser utomlands
Kristdemonraternas partiledare Ebba Busch. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT


Kristdemokraterna vill använda pengar från biståndsbudgeten för att hjälpa till med att bygga fängelser i andra länder, dit utländska medborgare dömda i Sverige ska kunna skickas för att avtjäna sina straff. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Kriminalvården har larmat om hög beläggning på landets häkten och anstalter. För att lösa problemet vill KD bygga fängelser i andra länder.

– Svenska fängelser är i princip fulla i dag. En anledning är att nästan 30 procent av fångarna är utländska medborgare, som borde avtjäna straffen i sina hemländer, säger partiledaren Ebba Busch till radion.

Enligt henne skulle till att börja med mellan 400 och 500 fångar kunna placeras i utländska fängelser. En fånge ska inte ha möjlighet att säga nej till en placering utomlands.

– Det kommer självklart inte att kunna vara fullgod svensk standard. Men det här skulle kunna göra att vi kan, med hjälp utav de här medlen, säkerställa en god fångvård, och då använda pengarna till att göra det möjligt att bygga vettiga fängelser, säger Busch.

Pengarna det handlar om är enligt förslaget 1,8 miljarder kronor, som under en fyraårsperiod skulle omfördelas från biståndsbudgeten för att renovera och bygga fängelser utomlands. Dessutom skulle kriminalvården få ett extra anslag på 400 miljoner kronor nästa år.

(TT)