loadingEfter bara fyra minuter på planen visade Cristiana Girelli varför hon är italiensk skyttedrottning. Segermålet i VM-premiären mot Argentina var 33-åringens 64:e landslagsmål. Och hon vet hur det känns att avgöra mot Sverige. Foto: Phil Walter/Getty Images
Efter bara fyra minuter på planen visade Cristiana Girelli varför hon är italiensk skyttedrottning. Segermålet i VM-premiären mot Argentina var 33-åringens 64:e landslagsmål. Och hon vet hur det känns att avgöra mot Sverige. Foto: Phil Walter/Getty Images
Fotboll

Italiens skyttedrottning måste få hård bevakning

Jonas Arnesen

Cristiana Girelli är spelaren Sverige måste ha extra koll på i lördagsförmiddagens match mot Italien. Den 33-åriga skyttedrottningen är en av VM:s mest fruktade anfallare. 54 mål på 103 landskamper är ett facit som talar för sig självt.

Girelli är äldst i det italienska laget och en av nio spelare från Juventus. Även om det tidigare funnits andra damklubbar i Turin som använt namnet Juventus var det först för sex år sedan som den anrika föreningen satsade på ett damlag.

Det blev fem raka ligatitlar innan sviten i år spräcktes av Roma där svenska målvakten Stéphanie Öhrström fått se åtta lagkamrater ta plats i VM-laget.

Förbundskapten Milena Bertolinis stomme i laget utgörs alltså av spelare som är mycket samspelta vilket också märktes i måndagens VM-premiär mot Argentina.

I en tuff match med många hårda närkamper förde italienskorna spelet. Men udden i anfallet saknades.

Fram till den 87:e minuten. 

Hon är naturligtvis mycket viktig för oss.

Milena Bertolinis Förbundskapten Italiens damlandslag i fotboll

Då hade Girelli varit på planen i fyra (!) minuter. På ett vältajmat inlägg nickade hon in segermålet. Trots att matchhjälten spelade i endast en kvart utsågs hon till matchens lirare.

– Hon är naturligtvis mycket viktig för oss, sade Bertolini som dock inte förklarade varför Girelli inte fanns med i startuppställningen.

Det skulle förvåna om skyttedrottningen inleder på bänken även mot Sverige.

Senast lagen möttes var i fjolårets final av Algarve Cup då Sverige vann med 7–6 efter avgörande på straffar.

Innan dess hade Italien två raka segrar, bland annat då från gruppspelet i EM för sex år sedan. Italienskornas enda seger i Nederländerna kom just mot Sverige. 3–2 efter mål i 85:e minuten av – just det, Cristiana Girelli.

Hon är en ikon i italiensk fotboll. Efter flytten till Juventus 2018 har Girelli gjort 61 mål på 74 matcher. 219 mål på karriärens 255 klubbmatcher bara understryker hennes farlighet i och runt straffområdet. I anfallet finns också hennes klubbkamrat Barbara Bonansea. Hon har gjort 28 mål i landslaget men har sin främsta styrka i att skapa ytor för skyttedrottningen.

16-åriga VM-debutanten Giulia Dragoni anfäktades inte av några premiärnerver utan tog för sig på mittfältet och visade upp fin teknik och bra spelförståelse i sin blott andra landskamp. Foto: Buda Mendes/Getty Images

Italien har en mix av rutinerade spelare och unga talanger som redan är mogna för spel på högsta internationella nivå. 16-åriga Giulia Dragoni hade bara spelat en landskamp men fick förtroendet från start i VM-premiären. Barcelona-mittfältaren visade upp fin teknik och stor spelförståelse. Mest anmärkningsvärt är ändå att hon uppträdde som om VM-debuten är vardagsmat för henne. Emma Severine är ytterligare en spelare som med tiden lär bli tongivande i landslaget. Att Roma lånat ut den 19-åriga mittfältaren till Fiorentina visar på konkurrensen om platserna i mästarlaget.

Italien har ingen stark VM-tradition att luta sig mot. Kvartsfinal 1991 i Kina och för fyra år sedan i Frankrike är de främsta meriterna.

Årets upplaga är på papperet starkare än den 2019 men laget har inte imponerat i landskamperna inför VM. 2–1 mot Colombia och 0–0 mot Marocko är resultat som inte kan ha stärkt självförtroendet.

Premiären mot Sydafrika reste ju stora frågetecken kring svenskornas form. 

På förhand talade allt för att Sverige–Italien skulle bli avgörande för vilket av lagen som tar gruppsegern och därmed lär slippa att möta USA i åttondelsfinal.

Att döma av de båda lagens vitt skilda inledning på VM kommer Sverige att behöva höja sig rejält på lördagen för att ta grepp om förstaplatsen.

Premiären mot Sydafrika reste ju stora frågetecken kring svenskornas form. Att tre poäng räddades i slutminuten och att laget visade mental styrka genom att vända 0–1 var egentligen det enda som gladde.

Såväl förbundskapten Peter Gerhardsson som flera av spelarna menar att den bleka insatsen kan förklaras av premiärnerver. Så kan det självklart vara även om flertalet av spelarna har rutin från stora mästerskap.

Men kanske ska insatsen mot 54-rankade Sydafrika ses ur ett annat perspektiv. Inför denna nionde VM-upplaga var det många som oroade sig för att ökningen från 24 till 32 lag skulle innebära att de så kallade blåbärsnationerna utklassades.

I stället har inledningen på turneringen gett en fingervisning om att glappet mellan stornationerna och flera av de långt mindre meriterade landslagen minskat.

Några exempel:

• Regerande europamästaren England besegrade 53-rankade Haiti med 1–0 efter mål på straff i första halvlek.

• 2021 års OS-mästare Kanada är sjua på rankingen men lyckades trots en straff inte få hål på 40-rankade Nigeria.

• Världsfemman Frankrike gick mållöst från mötet med 43-rankade Jamaica som i förra VM släppte in tolv mål på tre matcher men nu tog sin första poäng i dessa sammanhang. Resultatet måste bekymra den franske förbundskaptenen Hervé Renard som i våras ersatte sparkade Corinne Diacre. Missnöjet med henne var så stort bland några av stjärnorna att dessa vägrade att spela i landslaget.

• Nederländerna inledde VM med 1–0-seger mot VM-debuterande Portugal. Efter VM-silvret senast finns Nederländerna bland de fem, sex länder som kan vara med och slåss om guldet. Frågan är hur mycket korsbandsskadade Vivianne Miademas frånvaro påverkar laget.

Som väntat har några matcher ändå visat på stor klasskillnad och att några av lagen som för första gången kvalificerat sig till ett VM egentligen inte håller VM-klass. Åtminstone inte att döma av deras första framträdanden.

• Marocko föll med 6–0 mot Tyskland, Panama med 4–0 mot Brasilien – som sköt 32 skott – och Vietnam med 3–0 mot USA.

Men trots klara förluster blev siffrorna inte av det slag som många befarade före VM. USA:s 13–0 mot Thailand i VM i Frankrike är den hittills största segern i historien. Med tanke på utökningen av antalet lag låg det i farans riktning att vi skulle få se flera resultat av den storleksordningen i Australien och på Nya Zeeland.

Men känslan efter de första dagarnas spel är att flera av de sämre lagen fått ihop en tidigare saknad struktur i försvarsspelet. Det är bättre organiserat och mer disciplinerat än tidigare vilket förhindrar att resultaten rinner i väg.

Efter lördagens förmodade gruppfinal mot Italien har Sverige kvar att möta Argentina.

Defensivt gjorde sydamerikanskorna en bra match mot Italien som trots spelövertag hade svårt att skapa farligheter framför Argentinas målvakt och lagkapten Vanina Correa. 39-åringen utstrålar trygghet längst bak vilket är mer än vad man kan säga om några av VM:s övriga målvakter bland vilka det även finns exempel på säkerhetsrisker. Sydafrikas målvakt hade eventuell en dålig dag i premiären mot Sverige där några av hennes ingripanden var av det slaget som blivit mer sällsynta i takt med att damfotbollen utvecklats. 

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson har säkert en plan för hur Italiens skyttedrottning ska stoppas. Foto: Catherine Ivill/Getty Images

Rolfös knäskada oroar ”Jag känner smärta”


Fridolina Rolfös knäskada oroar laget inför fortsättningen av VM.
– Vi hoppas att hon kan vara tillgänglig för oss så mycket som möjligt, säger assisterande förbundskapten Magnus Wikman.

Frånsett att hon i VM-premiären medverkade till Sydafrikas självmål som betydde 1–1 syntes inte mycket av Barcelona-spelaren under de 65 minuter hon var på planen.

Knäskadan höll henne borta i fem veckor inför Champions League-finalen mot Wolfsburg – som hon avgjorde – och besvären har fortsatt under VM-uppladdningen.

– Jag känner smärta, men jag får anpassa mig och göra det bästa jag kan av situationen. Just nu är det okej och jag är glad att jag kan vara här, säger hon.

Rolfö var en av Sveriges tongivande spelare i VM i Frankrike 2019 där hon tyvärr saknades i semifinalen mot Nederländerna efter att i kvarten mot Tyskland ha dragit på sig sitt andra gula kort. Hon tvingades på grund av skada bryta bronsmatchen mot England där Sverige ändå säkrade sin fjärde VM-medalj.

Rolfö är stark i såväl offensiv som defensiv men insatsen i premiären minskar inte oron för att skadan hämmar henne mer än vad hon och förbundsledningen vill ge sken av.

Krönta skyttedrottningar

Marta, 37 år, är redan VM-historiens bäste målskytt och har i sitt sjätte – och enligt egen utsago sista – VM möjlighet att dryga ut sin ledning.

 

VM:s främsta målskyttar: 

17 mål: Marta, Brasilien (2003–2019)

14: Birgit Prinz, Tyskland (1995–2011)

14: Abby Wambach, USA (2003–2015)

12: Michelle Akers, USA (1991–1999)

11: Cristiane, Brasilien (2003–2019)

11: Sun Wen, Kina (1991–2003)

11: Bettina Wiegman, Tyskland (1991–2003)

 

VM:s skyttedrottningar: 

1991: Michelle Akers, USA – 10 mål

1995: Ann-Kristin Aarønes, Norge – 6 mål

1999: Sun Wen, Kina och Sissi, Brasilien – 7 mål

2003: Birgit Prinz, Tyskland – 7 mål

2007: Marta, Brasilien – 7 mål

2011: Homare Sawa, Japan – 5 mål

2015: Célia Šašić, Tyskland – 6 mål

2019: Megan Rapinoe, USA, Alex Morgan, USA, Ellen White, England – 6 mål
 

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingEfter bara fyra minuter på planen visade Cristiana Girelli varför hon är italiensk skyttedrottning. Segermålet i VM-premiären mot Argentina var 33-åringens 64:e landslagsmål. Och hon vet hur det känns att avgöra mot Sverige. Foto: Phil Walter/Getty Images
Efter bara fyra minuter på planen visade Cristiana Girelli varför hon är italiensk skyttedrottning. Segermålet i VM-premiären mot Argentina var 33-åringens 64:e landslagsmål. Och hon vet hur det känns att avgöra mot Sverige. Foto: Phil Walter/Getty Images
Fotboll

Italiens skyttedrottning måste få hård bevakning

Jonas Arnesen

Cristiana Girelli är spelaren Sverige måste ha extra koll på i lördagsförmiddagens match mot Italien. Den 33-åriga skyttedrottningen är en av VM:s mest fruktade anfallare. 54 mål på 103 landskamper är ett facit som talar för sig självt.

Girelli är äldst i det italienska laget och en av nio spelare från Juventus. Även om det tidigare funnits andra damklubbar i Turin som använt namnet Juventus var det först för sex år sedan som den anrika föreningen satsade på ett damlag.

Det blev fem raka ligatitlar innan sviten i år spräcktes av Roma där svenska målvakten Stéphanie Öhrström fått se åtta lagkamrater ta plats i VM-laget.

Förbundskapten Milena Bertolinis stomme i laget utgörs alltså av spelare som är mycket samspelta vilket också märktes i måndagens VM-premiär mot Argentina.

I en tuff match med många hårda närkamper förde italienskorna spelet. Men udden i anfallet saknades.

Fram till den 87:e minuten. 

Hon är naturligtvis mycket viktig för oss.

Milena Bertolinis Förbundskapten Italiens damlandslag i fotboll

Då hade Girelli varit på planen i fyra (!) minuter. På ett vältajmat inlägg nickade hon in segermålet. Trots att matchhjälten spelade i endast en kvart utsågs hon till matchens lirare.

– Hon är naturligtvis mycket viktig för oss, sade Bertolini som dock inte förklarade varför Girelli inte fanns med i startuppställningen.

Det skulle förvåna om skyttedrottningen inleder på bänken även mot Sverige.

Senast lagen möttes var i fjolårets final av Algarve Cup då Sverige vann med 7–6 efter avgörande på straffar.

Innan dess hade Italien två raka segrar, bland annat då från gruppspelet i EM för sex år sedan. Italienskornas enda seger i Nederländerna kom just mot Sverige. 3–2 efter mål i 85:e minuten av – just det, Cristiana Girelli.

Hon är en ikon i italiensk fotboll. Efter flytten till Juventus 2018 har Girelli gjort 61 mål på 74 matcher. 219 mål på karriärens 255 klubbmatcher bara understryker hennes farlighet i och runt straffområdet. I anfallet finns också hennes klubbkamrat Barbara Bonansea. Hon har gjort 28 mål i landslaget men har sin främsta styrka i att skapa ytor för skyttedrottningen.

16-åriga VM-debutanten Giulia Dragoni anfäktades inte av några premiärnerver utan tog för sig på mittfältet och visade upp fin teknik och bra spelförståelse i sin blott andra landskamp. Foto: Buda Mendes/Getty Images

Italien har en mix av rutinerade spelare och unga talanger som redan är mogna för spel på högsta internationella nivå. 16-åriga Giulia Dragoni hade bara spelat en landskamp men fick förtroendet från start i VM-premiären. Barcelona-mittfältaren visade upp fin teknik och stor spelförståelse. Mest anmärkningsvärt är ändå att hon uppträdde som om VM-debuten är vardagsmat för henne. Emma Severine är ytterligare en spelare som med tiden lär bli tongivande i landslaget. Att Roma lånat ut den 19-åriga mittfältaren till Fiorentina visar på konkurrensen om platserna i mästarlaget.

Italien har ingen stark VM-tradition att luta sig mot. Kvartsfinal 1991 i Kina och för fyra år sedan i Frankrike är de främsta meriterna.

Årets upplaga är på papperet starkare än den 2019 men laget har inte imponerat i landskamperna inför VM. 2–1 mot Colombia och 0–0 mot Marocko är resultat som inte kan ha stärkt självförtroendet.

Premiären mot Sydafrika reste ju stora frågetecken kring svenskornas form. 

På förhand talade allt för att Sverige–Italien skulle bli avgörande för vilket av lagen som tar gruppsegern och därmed lär slippa att möta USA i åttondelsfinal.

Att döma av de båda lagens vitt skilda inledning på VM kommer Sverige att behöva höja sig rejält på lördagen för att ta grepp om förstaplatsen.

Premiären mot Sydafrika reste ju stora frågetecken kring svenskornas form. Att tre poäng räddades i slutminuten och att laget visade mental styrka genom att vända 0–1 var egentligen det enda som gladde.

Såväl förbundskapten Peter Gerhardsson som flera av spelarna menar att den bleka insatsen kan förklaras av premiärnerver. Så kan det självklart vara även om flertalet av spelarna har rutin från stora mästerskap.

Men kanske ska insatsen mot 54-rankade Sydafrika ses ur ett annat perspektiv. Inför denna nionde VM-upplaga var det många som oroade sig för att ökningen från 24 till 32 lag skulle innebära att de så kallade blåbärsnationerna utklassades.

I stället har inledningen på turneringen gett en fingervisning om att glappet mellan stornationerna och flera av de långt mindre meriterade landslagen minskat.

Några exempel:

• Regerande europamästaren England besegrade 53-rankade Haiti med 1–0 efter mål på straff i första halvlek.

• 2021 års OS-mästare Kanada är sjua på rankingen men lyckades trots en straff inte få hål på 40-rankade Nigeria.

• Världsfemman Frankrike gick mållöst från mötet med 43-rankade Jamaica som i förra VM släppte in tolv mål på tre matcher men nu tog sin första poäng i dessa sammanhang. Resultatet måste bekymra den franske förbundskaptenen Hervé Renard som i våras ersatte sparkade Corinne Diacre. Missnöjet med henne var så stort bland några av stjärnorna att dessa vägrade att spela i landslaget.

• Nederländerna inledde VM med 1–0-seger mot VM-debuterande Portugal. Efter VM-silvret senast finns Nederländerna bland de fem, sex länder som kan vara med och slåss om guldet. Frågan är hur mycket korsbandsskadade Vivianne Miademas frånvaro påverkar laget.

Som väntat har några matcher ändå visat på stor klasskillnad och att några av lagen som för första gången kvalificerat sig till ett VM egentligen inte håller VM-klass. Åtminstone inte att döma av deras första framträdanden.

• Marocko föll med 6–0 mot Tyskland, Panama med 4–0 mot Brasilien – som sköt 32 skott – och Vietnam med 3–0 mot USA.

Men trots klara förluster blev siffrorna inte av det slag som många befarade före VM. USA:s 13–0 mot Thailand i VM i Frankrike är den hittills största segern i historien. Med tanke på utökningen av antalet lag låg det i farans riktning att vi skulle få se flera resultat av den storleksordningen i Australien och på Nya Zeeland.

Men känslan efter de första dagarnas spel är att flera av de sämre lagen fått ihop en tidigare saknad struktur i försvarsspelet. Det är bättre organiserat och mer disciplinerat än tidigare vilket förhindrar att resultaten rinner i väg.

Efter lördagens förmodade gruppfinal mot Italien har Sverige kvar att möta Argentina.

Defensivt gjorde sydamerikanskorna en bra match mot Italien som trots spelövertag hade svårt att skapa farligheter framför Argentinas målvakt och lagkapten Vanina Correa. 39-åringen utstrålar trygghet längst bak vilket är mer än vad man kan säga om några av VM:s övriga målvakter bland vilka det även finns exempel på säkerhetsrisker. Sydafrikas målvakt hade eventuell en dålig dag i premiären mot Sverige där några av hennes ingripanden var av det slaget som blivit mer sällsynta i takt med att damfotbollen utvecklats. 

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson har säkert en plan för hur Italiens skyttedrottning ska stoppas. Foto: Catherine Ivill/Getty Images

Rolfös knäskada oroar ”Jag känner smärta”


Fridolina Rolfös knäskada oroar laget inför fortsättningen av VM.
– Vi hoppas att hon kan vara tillgänglig för oss så mycket som möjligt, säger assisterande förbundskapten Magnus Wikman.

Frånsett att hon i VM-premiären medverkade till Sydafrikas självmål som betydde 1–1 syntes inte mycket av Barcelona-spelaren under de 65 minuter hon var på planen.

Knäskadan höll henne borta i fem veckor inför Champions League-finalen mot Wolfsburg – som hon avgjorde – och besvären har fortsatt under VM-uppladdningen.

– Jag känner smärta, men jag får anpassa mig och göra det bästa jag kan av situationen. Just nu är det okej och jag är glad att jag kan vara här, säger hon.

Rolfö var en av Sveriges tongivande spelare i VM i Frankrike 2019 där hon tyvärr saknades i semifinalen mot Nederländerna efter att i kvarten mot Tyskland ha dragit på sig sitt andra gula kort. Hon tvingades på grund av skada bryta bronsmatchen mot England där Sverige ändå säkrade sin fjärde VM-medalj.

Rolfö är stark i såväl offensiv som defensiv men insatsen i premiären minskar inte oron för att skadan hämmar henne mer än vad hon och förbundsledningen vill ge sken av.

Krönta skyttedrottningar

Marta, 37 år, är redan VM-historiens bäste målskytt och har i sitt sjätte – och enligt egen utsago sista – VM möjlighet att dryga ut sin ledning.

 

VM:s främsta målskyttar: 

17 mål: Marta, Brasilien (2003–2019)

14: Birgit Prinz, Tyskland (1995–2011)

14: Abby Wambach, USA (2003–2015)

12: Michelle Akers, USA (1991–1999)

11: Cristiane, Brasilien (2003–2019)

11: Sun Wen, Kina (1991–2003)

11: Bettina Wiegman, Tyskland (1991–2003)

 

VM:s skyttedrottningar: 

1991: Michelle Akers, USA – 10 mål

1995: Ann-Kristin Aarønes, Norge – 6 mål

1999: Sun Wen, Kina och Sissi, Brasilien – 7 mål

2003: Birgit Prinz, Tyskland – 7 mål

2007: Marta, Brasilien – 7 mål

2011: Homare Sawa, Japan – 5 mål

2015: Célia Šašić, Tyskland – 6 mål

2019: Megan Rapinoe, USA, Alex Morgan, USA, Ellen White, England – 6 mål
 

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024