Iraks försvarsminister skriven i Sverige – får bidrag från Försäkringskassan
USA:s försvarsminister Mark T. Esper (t.v.) träffar Iraks försvarsminister Naja al-Shammari (t.h.) i Bagdad i Irak den 23 oktober 2019. Foto: Sgt. Brandy Nicole Meija, DOD/U.S. Department of Defense/CC BY 2.0


Den irakiske försvarsministern Najah al-Shammari och hans fru är folkbordförda i Sverige. Både uppbär bidrag från Försäkringskassan. Nu utreds han för flera brott, avslöjar Nyheter Idag.

Tidningen, som hänvisar till en källa inom polisen, skriver att det pågår en förundersökning mot honom som innefattar bidrags- och folkbokföringsbrott. Enligt granskningen använder han sig av en annan identitet i Sverige.

Irakiern Ammar Karim, som arbetar som journalist för nyhetsbyrån AFP, bekräftade i juni på Twitter att al-Shammari är medborgare i Sverige.

I anmälan uppger personen ”att hela familjen varit bosatt i Irak under flera år” samtidigt som deras lägenhet ska vara uthyrd till någon annan.

”Mannen i familjen är försvarsminister i Irak och tjänar stora pengar där. De återkommer någon vecka till Sverige per år och upprätthåller på så vis tron att de bor i Sverige. Barnen ska vara anmälda till någon friskola i Sverige”, står det i polisanmälan, enligt Nyheter Idag.

De bidrag som han och hans fru får utbetalda kommer från Försäkringskassan, enligt poliskällan. Ett bidrag är på cirka 5 200 kronor i månaden. Ett annat är på 4 480 kronor. Källan säger också till tidningen att båda har skrivit under i ansökan att de lever på försörjningsstöd från socialen.

Enligt Nyheter Idag har Najah al-Shammari varit misstänkt i nio olika ärenden hos polisen sedan 2015. Tidningen skriver också att Försäkringskassan har inlett en utredning mot honom.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.