I över 70 dagar har människor i Wuhan, pandemins epicentrum, utstått lidande. Hur många som verkligen har dött är osäkert. Den 4 april hölls en nationell sorgedag i Kina och i en intervju berättar en invånare i staden om sina tankar.
Invånare i Wuhan tror att dödssiffran är underrapporterad för att rädda anseendet, och att den egentligen är minst tio gånger högre än den officiella siffran. Epoch Times intervjuade Gao om den nationella sorgedagen som anordnades av regimen i Kina den 4 april.
– De låtsas att de hedrar livet. Det är en taktik för att lura människor, säger han.
Men det är ingen som bryr sig om sorgedagen. Gao förklarar att det här [förtryck och orättvisor] har pågått i flera årtionden och så länge tragedin inte drabbar ens egna intressen, så rullar livet på. Folk är så vana, säger han.
– Åtminstone 90 procent av människorna på landet lever så. Det är det som är så skrämmande med en diktatur.
När Gao hade sagt till sin bror, som är taxichafför, att ta det försiktigt och använda munskydd och handsprit, så brydde han sig inte om det, berättar han.
Gao är orolig för de som är smittade men inte visar symptom, eftersom det inte finns något sätt att skydda sig från dem. Han berättar att eftersom de inte visar något sjukdomsförlopp så faller de bara plötsligt ner döda.
När den visselblåsande läkaren Li Wenliang slog larm i december försökte den kinesiska regimen tysta honom. Han dog senare själv i covid-19.
Kineser har hyllat honom på sociala medier som en martyr och i mars bad Wuhans lokala polis officiellt läkarens familj om ursäkt för att ha tillrättavisat honom. Gao säger att även de högsta tjänstemännen i en diktatur behöver kompromissa och hitta en balans när det gäller vissa känsliga ämnen som allmänheten starkt visar sitt ogillande mot. Därför utser de en syndabock – i det här fallet den lokala polisen.
– Många är precis som vi, vi vet vad en diktatur handlar om. Vi kan det utantill: det handlar alltid om bedrägeri.
– Godtrogna människor tror att det alltid beror på dåliga människor [som det görs dåliga saker], men att det inte är nödvändigtvis diktaturen [som gör dåliga saker]. De tror att kommunistpartiet fortfarande gör bra saker. Visst, de lurar människor till en viss grad.
Han säger att den nationella sorgedagen tjänar samma syfte – att lura människor.
– Man gör det för att lura de godtrogna människorna och få dem att tro att det fortfarande finns hopp om att regimen ser efter dem.
Restriktionerna i Kina har lättat efter att regimen har sagt att de inte har några nya inhemska smittofall. Gao säger att människor från Hubei inte får åka till Peking, men att de däremot får åka till Guangzhou och Shanghai. Han tror att skälet är att regimen vill skydda sig mot smitta.
– Men de säger till oss att det snart är över och att antalet nya smittade är noll nu.
Han är orolig över att människor inte tänker på faran med smitta från människor som bär på smittan utan att visa symptom.
– De använder bara munskydd när de går ner på stan. Den så kallade förebyggande åtgärden är bara på ytan – en formalitet. Det är skrämmande.
Gao säger att när regeringen går ut med ”noll smittofall” och uppmanar alla att återgå till sina jobb, så handlar det bara om att lura människor.
– Syftet är att återuppta produktionen och att säkerställa politisk korrekthet. Men vad gäller regimen själva, så är Hubei-invånvare förbjudna att åka till Peking. Så det handlar inte om människors liv; det handlar om regimen.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.