Sju av tio intensivvårdsplatser är belagda i Sverige. Men belastningen skiljer sig stort från region till region.
I Kronoberg är intensivvårdsplatserna fullbelagda.
Södra Småland är förhållandevis skonat från coronaviruset, enligt Niklas Silvert, verksamhetschef för intensivvården i Region Kronoberg. I alla fall i jämförelse med flera andra regioner som Stockholm, Uppsala och Sörmland. Men pandemin är ändå påtaglig.
– Det är klart att det är pressat och att man har varit orolig, men nu har det hållit på ett tag och man har vant sig vid situationen, säger Niklas Silvert.
Vanligtvis har regionen åtta intensivvårdsplatser, men när helgen tar vid är de nio. Här ligger patienter både med och utan covid-19.
– Vi är fullbelagda när det gäller IVA-patienter, säger Niklas Silvert.
Sett över hela landet är nästan sju av tio intensivvårdsplatser belagda enligt Socialstyrelsen. Majoriteten av de inlagda är covidpatienter.
– Men det är stora variationer ute i landet, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.
I en del regioner är intensivvårdsplatserna fullbelagda medan andra inte har någon beläggning alls. Men situationen kan ändras snabbt, särskilt i mindre regioner.
– Har du fem intensivvårdsplatser går det snabbt från noll till hundra procents beläggning jämfört med om du har 200 intensivvårdsplatser, säger Taha Alexandersson.
Region Kronoberg är beredd att göra plats för fler intensivvårdspatienter.
– Vi har gjort en pandemiplan där vi kan utöka platserna till sexton platser vid behov, säger Niklas Silvert.
(Erik Nilsson/TT)