Ett över hundra år långt konstbråk mellan National Gallery i London och National Gallery i Irland har blivit löst, skriver The Guardian. De två museerna har varit oense om vem som har rätt till den konstsamling som samlaren Sir Hugh Lane lämnade efter sig när han gick bort 1915.
I testamentet stod att han skänkte 39 verk till National Gallery i London. Men senare hittades ett tillägg i Lanes skrivbordslåda på National Gallery i Irland, där han var chef, om att tavlorna istället skulle tillfalla det irländska museet. Det var underskrivet men utan vittnen, och museet i London drev därför igenom sin rätt att få tavlorna.
Konflikten har lett till en rad olika kompromisser. Men nu ska de två museerna sköta tavlorna tillsammans, i en "anda av kollegialitet". Två grupper med fem tavlor ska rotera, och vara på vardera museum i fem år. Ingår gör bland andra "Paraplyerna" av Renoir och Manets "Musik i Tuilerieträdgården".
Det nya avtalet tillåter publik i båda länderna att njuta av tavlor av Manet, Monet, Renoir, Vuillard och Morisot, enligt Gabriele Finaldi, chef för National Gallery i London.
(TT)
Sveriges nya satsning inom nationell och internationell nyhetsjournalistik i tryck. Teckna din provprenumeration idag – endast 99kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info: