Huawei väljs bort i fler länder, men Anders Ygeman ser “inga problem” med företaget
Foto: Wang Zhao/AFP via Getty Images


Det skandalomsusade telekomföretaget Huawei väljs bort i fler länder. Senast i raden är Kanada, där två ledande teleoperatörer i veckan meddelade att man kommer rata utrustning från Huawei i sina nya 5G-nät, skriver bland annat Nikkei Asian Review:

"Two Canadian telecommunication providers have decided not to procure equipment from Huawei Technologies for their 5G networks, in a major setback for the Chinese supplier’s business ambitions in that country.

Vancouver-based telecom Telus released a statement Tuesday saying it will adopt equipment from Ericsson and Nokia to build its fifth-generation infrastructure. The same day, Bell Canada announced it has chosen Ericsson as its 5G device source."

Tidningen tillägger att båda företagen tidigare har samarbetat med Huawei vad gäller telenät, och att Telus har ett forskningscenter för 5G tillsammans med Huawei. Men företaget kommer nu för tillfället att “distansera sig” från Huawei.

Besluten fattas precis efter att en kanadensisk distriktsdomstol bestämt att inte frisläppa Huaweis finanschef och arvtagerska Meng Wanzhou, som hållits arresterad i Vancouver i 18 månader. Till såväl Huaweis som kinesiska myndigheters ilska, är risken nu stor att Meng kommer utlämnas till och ställas inför rätta i USA.

Canadian Broadcasting Corporation noterar att Telus så sent som i februari i år meddelade att man planerar använda sig av Huaweis utrustning i utbyggnaden av 5G. Enligt en intervjuad analytiker kommer kovändningen som något av en överraskning, med tanke på att även Bell tidigare öppet uttryckt stöd för att samarbeta med Huawei.

Det handlar alltså i detta fall inte om att kanadensiska myndigheter har förbjudit landets teleoperatörer från att samarbeta med Huawei. Ottawa har nämligen ännu inte tagit något beslut i den frågan.

Men med tanke på den försämrade relationen med en alltmer aggressiv regim i Peking – som dessutom till synes slumpvis kidnappat två kanadensiska medborgare som hämnd för arresteringen av Meng Wanzhou – ska det sannolikt mycket till om landets myndigheter tillåter ett företag med så nära band till kinesiska myndigheter att bygga ut landets 5G-nät.

Myndigheterna i USA, Japan, Australien och Taiwan har dock redan förbjudit landets teleoperatörer från att använda Huaweis utrustning för utbyggnad av 5G. Liknande förbud väntas komma i fler länder, mest noterbart Storbritannien, där dussintals av premiärminister Boris Johnsons egna parlamentsledamöter har gjort myteri i frågan, och krävt att Johnson ska bannlysa företaget.

Mot denna bakgrund är det mycket märkligt att svenska myndigheter välkomnar Huawei att bygga ut 5G i Sverige. Och med tanke den allt sämre relationen mellan Sverige och Kina, är det också märkligt att Tele2 har valt att använda sig av Huaweis utrustning för detta syfte.

Utbyggnaden av 5G i Sverige har just startat, då Telia och Tele2 vid månadsskiftet invigde sina 5G-nät. I samband med detta sade digitaliseringsminister Anders Ygeman att han inte ser några problem med Huaweis produkter, rapporterar nyhetsbyrån TT:

"Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) som var på plats vid Telias lansering ser inga problem att nu Tele2 anlitar Huawei när svenska kunder ska surfa på 5G.

– Det gör du sannolikt redan i dag om du surfar på 4G. Det finns ganska mycket av det företagets utrustning. Sedan är frågan var i nätet som operatören väljer att använda sig av olika komponenter beroende på hur säkerhetskritiskt den delen av nätet är. Den frågan ska riktas mot operatören för det är mot dem som lagstiftningen riktar sig emot, säger han till TT."

Ygeman hänvisar istället till svensk lagstiftning gällande säkerhetskrav för trådlösa nätverk, som han menar är den tuffaste i Europa om inte i hela världen. Denna lagstiftning riktar sig inte mot något särskilt företag, säger Ygeman, men gör det möjligt att dra tillbaka tillstånd och förbjuda leverantörer som inte uppfyller dessa krav.

Men som bekant är lagstiftning en sak, och implementering en helt annan. Därför kommer Huaweis utrustning nu alltså vara en del av de 5G-nät som byggs av Tele2, även om Telia har valt bort företaget till fördel för Ericsson.

Givetvis har vare sig Huawei eller Kinas statliga medier varit sena att använda Anders Ygemans uttalande till sin egen fördel. Förutom nedanstående tweet, har statliga nyhetsbyrån publicerat en artikel med rubriken “Swedish digital minister sees no problem in Huawei used in 5G: report“, som sedan återgetts i flera andra kinesiska medier.

Det är sannerligen en märklig ekvation, att alltfler av världens demokratiska länder väljer Ericsson eller Nokia istället för Huawei på grund av de uppenbara säkerhetshot som företaget utgör.

Samtidigt ser vi hur beslut av svenska myndigheter och teleoperatörer resulterar i att Huaweis produkter används istället för utrustning från något av de två nordiska telekombolagen.

Denna text publicerades först på nyhetsbloggen InBeijing. Den återges här med författaren Jojje Olssons tillstånd. Åsikterna som uttrycks i artikeln är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis Epoch Times åsikter.

Jojje Olsson är journalist och författare bosatt i Taipei sedan 2016. Han bodde tidigare i Peking i åtta år, men är nu svartlistad från Kina på grund av sitt arbete. Jojje har skrivit för över 100 svenska tidningar och jobbar nu på sin sjätte bok om Kina. Han har sedan 2010 drivit bloggen InBeijing, som är Sveriges största nyhetssida om Kina. Här finns också InBeijings nyhetsbrev.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.