Hongkong-aktivist har fått asyl
Demokratiaktivisten Nathan Law under ett tal i september 2020. Foto: Markus Schreiber


Den i Hongkong inflytelserika demokratiaktivisten Nathan Law har fått asyl i Storbritannien, skriver han själv på Twitter.

Den 27-årige aktivisten, som var ledande i den så kallade paraplyrevolutionen 2014, lämnade Hongkong samma dag som Pekings kontroversiella säkerhetslag klubbades igenom i somras. Han har sedan dess befunnit sig i Storbritannien.

"Det faktum att jag är efterlyst för brott mot säkerhetslagen visar att jag är utsatt för allvarlig politisk förföljelse och kan knappast återvända till Hongkong utan risk", skriver Nathan Law.

Den nationella säkerhetslagen gör det bland annat möjligt att utdöma långa fängelsestraff, även livstid, för omstörtande verksamhet, separatism, terrorism eller samröre med utländska krafter.

Storbritannien har starkt fördömt utvecklingen i den forna brittiska kolonin. I januari gjorde landet det lättare för Hongkongbor att få brittiskt medborgarskap.

(TT-AFP)

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.