Hon blev läkare för att förstå sin sjukdom – men det var inte skolmedicin som hjälpte henne


Le Thi Thanh Thai var bara 13 år när hon upptäckte att hon hade en hjärtsjukdom. För att förstå sin sjukdom bättre och för att hjälpa andra i samma situation satsade hon på en karriär som hjärtläkare. När sjukdomen blev värre och inget hjälpte fick hon ett tips från en kollega. Läs hennes berättelse här.

Under sin karriär blev Le Thi Thanh Thai chef för hjärtavdelningen vid ett av de största sjukhusen i Vietnam. Hon grundade också det vietnamesiska kardiologisällskapet. Många har fått ta del av hennes kunskaper och erfarenheter under hennes 50-åriga karriär och det har även blivit ett antal vetenskapliga artiklar i ämnet.

Le Thi Thanh Thai, före detta chef för hjärtavdelningen vid ett av Vietnams största sjukhus.

Trots hennes medicinska kunskaper och allt hon har åstadkommit under karriären försämrades hennes egen hjärtsjukdom. Så småningom opererades hon, men operationen lyckades inte. Prognosen var dålig, och hon gick hem för att invänta döden.

Då drabbades hon av ytterligare en tragedi: plötsligt dog hennes älskade man. Samtidigt som hon led fysiskt hade hon den känslomässiga smärtan. Hon kunde inget annat än att ligga i sängen och vänta på att få återförenas med honom på andra sidan. 

Sjukhuset Cho Ray, där Le Thi Thanh arbetade i många år, är alltid fullt av patienter.

Men just när allt hopp verkade vara ute hände något. Thanh Thai hittade en väg tillbaka till livet – och det var inte genom den konventionella medicinen.

En andra chans

Dr Thanh Thais vän och kollega Dr Thu var ansvarig läkare för den kambodjanska kungafamiljen och högt uppsatta personer i regeringen. Hon hade arbetat i 22 år i både Kambodja och Vietnam.

En dag berättade Thu för Thanh Thai om en traditionell självförbättringsmetod från Kina. Den heter Falun Dafa och kallas även Falun Gong. Hon sade att metoden hade hjälpt henne att bli frisk på ett häpnadsväckande sätt.

I över 20 år hade Thu haft en neurologisk sjukdom. Dessutom hade hon reumatism, som gav henne smärtor i knäna. Hon kunde därför inte böja benen eller stå särskilt länge.

Efter att ha övat Falun Dafa och läst huvudboken Zhuan Falun i bara två månader, återhämtade hon sig. Hon kunde också göra Falun Dafas alla fem övningar utan problem, trots att det innebar att stå stilla en längre tid och att meditera med benen korsade.

Le Thi Thanh Thai som ung.

Thu berättade att metoden hade förändrat hennes liv och hon ville att Thanh Thai också skulle få uppleva det.

– Hon var så glad att hon tog med sig en massa material till mig; böcker, kassettband och boken "Zhuan Falun". Hon sade till mig att ”det är tack vare den rättfärdiga Fa (lagen) som jag har återhämtat mig helt. Det ser man bara genom att titta på hur frisk och ung jag ser ut nu. Jag tillfrisknade från en neurologisk sjukdom och reumatism. Om du vill kan jag visa dig med en gång hur man gör övningarna. Förresten, strunt i det. Börja med boken”, berättar Thanh Thai.

När Thanh Thai började läsa boken insåg hon plötsligt att hon hade hört talas om Falun Dafa förut. Tolv år tidigare hade en annan kollega, Dr Thoi Thu Tai berättat för henne om metoden.

Hon mindes att hon hade sagt ”Thai, jag är helt frisk och behöver inte ta några mediciner. Mitt tandkött blöder inte och reumatismen har försvunnit. Du borde läsa den här boken”.

Men Thanh Thai bestämde då att det inte var något för henne. Hon hade en vetenskaplig, evidensbaserad bakgrund och därför undersökte hon det inte ens.

Den här gången var det annorlunda. Hon tog till sig Falun Dafa med en gång, gjorde regelbundet de fem övningarna, studerade läran och strävade efter att leva efter sanning, godhet och tålamod, som är metodens vägledande principer.

De tre kinesiska tecknen zhen, shan och ren betyder sanning, godhet/medkänsla och tålamod/tolerans på svenska.

Snart började hon att återhämta sig. Hon blev friskare, starkare och piggare. Nu kan hon ta trapporna tre-fyra våningar upp utan problem. Tidigare var det omöjligt i hennes tillstånd. Hon har också blivit gladare och nöjdare.

Samma år som Thanh Thai fyllde 70 år talade hon på en Falun Dafa-konferens i Vietnam. Där berättade hon inför en publik på flera hundra människor om sin erfarenhet av hur den här gamla kinesiska metoden hade gagnat henne på så många sätt.

Hon avslutade med att uttrycka sin tacksamhet till Falun Dafas grundare och lärare, Li Hongzhi:

– Jag är så tacksam mot lärare Li, som har gett mig en andra chans, sade hon.

 

Den vilda tjuren galopperar ut på gatan från rodeon – se när cowboyen griper in

Slav under kommunismen

Fakta

falun dafa

Falun Gong eller Falun Dafa är en självförbättringsmetod för kropp och sinne. Den lär ut sanning, godhet och tålamod som ett sätt att förbättra hälsan och moralen och för att få andlig visdom.

För mer information om metoden eller för att ladda ner ”Zhuan Falun”, se www.falundafa.org Alla böcker, övningsmusik och instruktioner finns tillgängliga helt gratis.