Han tog inget ansvar för sitt liv – tills kollegan gav honom en bok med gammal visdom


Johan Bijnens började tidigt med cigaretter, alkohol och droger. Han blev deprimerad och hamnade i en negativ spiral. Det här är berättelsen om hur han återfick kontrollen över sitt liv.

Johan Bijnens växte upp med sina föräldrar och sin bror i Zutendaal, i Belgien, nära gränsen mot Holland. Han kom från en bra familj och på ytan verkade allting bra, men inuti brottades han med jobbiga känslor.

Jag hade allt ett barn behöver för att må bra, men inuti kände jag mig ensam och rädd.

– Jag hade två föräldrar som älskade mig, och jag hade allt ett barn behöver för att må bra, men inuti kände jag mig ensam och rädd, säger han.

– Eftersom jag inte kunde hitta min plats i världen, så började jag förakta den. Jag minns att jag gick mer och mer in i mig själv, och vände allt och alla ryggen… Ett tag i grundskolan var jag till och med skolans mobbare.

Ju mer de här känslorna omslöt honom, desto svårare fick han att hantera dem. När han var 14 år drack han alkohol och rökte både cigaretter och marijuana. Det inre tumultet tog han ut på andra.

Johan Bijnens som tonåring vid trumsetet på 1990-talet.

– Jag blev självdestruktiv, hänsynslös och skrämmande för människorna omkring mig, säger han.

Han slutade skolan när han var 15 år och med tiden blev han mer och mer arg och svår att ha att göra med. En period tillbringade han med ett gäng som stal och vandaliserade.

Hans händer drabbades av ett underligt tillstånd, vilket gjorde honom ännu mer deprimerad. Han började få tankar på självmord.

– Trots att jag inte var gammal så blev mina händer väldigt fula och åldrade, som om jag var 100 år gammal. Det blev svårt för mig att ens titta på dem. Mitt fysiska tillstånd tillsammans med resten av mitt känslomässiga läge, min sociala status och dagliga existens blev svårare och svårare för mig att bära, och jag längtade ofta efter döden, säger han.

Han hade ofta tankar på hur han skulle ta sitt liv.

– Bara ett mirakel kunde hjälpa mig.

En strimma ljus i tunneln

När han var 19 år träffade han sin framtida fru, Rita. Relationen blev en livlina för honom i en kritisk period och hans självmordstankar minskade.

– Jag träffade henne när jag arbetade på ett bygge. Hon bodde granne med det huset och gick fortfarande i skolan då. Hon blev kär i mig med en gång och skrev till och med ett kärleksbrev till mig, säger han.

Johan och Rita på sitt bröllop 11 augusti 1999, när Johan var 22 år och hon 20.

– Jag sade till henne att jag inte var något att ha som pojkvän, men hon insisterade i tre eller fyra månader, tills jag inte längre kunde stå emot hennes charm. Jag var förvånad över hur mitt liv så plötsligt hade förändrats, som om någon hade skickat henne till mig.

Johan och Rita gifte sig och de fick fyra barn.

Tack vare den här oväntade vändningen i livet blev Johan mer stabil. Han började komma ur depressionen, även om han fortfarande hade sina upp- och nedgångar.

– Jag fick jobb i en möbelfabrik och där arbetar jag fortfarande. Jag vaknade upp och började ta mer ansvar. Jag levde inte bara för mig själv längre, säger han.

Men han drack fortfarande och tog droger, och spelade i ett hårdrockband.

En affisch med hårdrockbandet som Johan spelade i.

– Jag var en del av musikscenen i Belgien, en blandning av heavy metal och hardcore-punk, och jag åkte på många festivaler, säger han. Så, fast jag var gift och hade tre barn, så tog jag inte riktigt livet på allvar.

Till sist kommer miraklet

Johan blev bra vän med en kollega, Wilfried. Den vänskapen skulle förändra Johans liv.

– Det märktes att han mådde väldigt dåligt, säger Wilfried om Johan. Han gjorde det man skulle göra, men annars rökte han, drack och tog inte ansvar för sitt eget liv.

De började arbeta ihop i en del projekt i fabriken, vilket gav dem tillfälle att prata mer. De hade snart djupa, filosofiska samtal om livets stora frågor. Johan tyckte att det var intressant och stimulerande.

– Wilfried visste mycket om många olika saker. Det var väldigt spännande och jag gillade det verkligen varje gång vi pratades vid. Jag brukade fråga honom en massa saker och hur han såg på saker och ting, säger Johan.

– En dag berättade han att det fanns en bok och att den var mycket djupgående. Där skulle jag kunna få mycket vägledning och svar på mina frågor. Så som han berättade om den visste jag att jag måste läsa boken.

Johan med sin familj efter att han hade börjat med självkultiveringsmetoden Falun Dafa. Fotot är från sommarfestivalen i Sint-Truiden, Belgien, 15 juli, 2013.

Boken i fråga heter Zhuan Falun och innehåller Falun Dafas (också kallad Falun Gong) huvudsakliga lära. Falun Dafa är en traditionell kinesisk kultiverings- och meditationsmetod. Den har förts vidare från det gamla Kina och lär ut moralprinciper och hur man lever enligt principerna sanning, godhet och tålamod för att nå andlig visdom. Många som utövar metoden får också en bättre hälsa.

Så fort Johan började läsa boken, förändrades saker och ting.

– Första gången jag läste den blev jag så tagen av varje ord. Ibland fick jag hålla mig om magen eftersom det hände så mycket saker där, jag kände mig så glad. Det kändes på olika sätt i hela kroppen, säger han.

– När jag hade läst boken var det som verkligen tilltalade mig hos Falun Gong hur principerna förklarades; det var väldigt enkelt, väldigt rent – de grundläggande principerna sanning, godhet och tålamod.

Det tog inte lång tid innan han hade gjort sig av med sina beroenden och hade hittat en mening med livet.

Johan och hans dotter.

– Jag slutade med droger, rökning, alkohol och många andra dåliga vanor och sinnestillstånd med en gång. Jag har också fått uppleva så positiva saker som jag inte har känt förut. Det är svårt att beskriva, men det är tack vare att jag utövar Falun Dafa, säger han.

– Jag blev som pånyttfödd.

Ett nytt liv

Många människor runt omkring Johan märkte de positiva förändringarna hos honom efter att han hade börjat utöva Falun Dafa och följa läran i Zhuan Falun, särskilt hans fru.

– Jag känner inte igen min Johan längre, säger Rita. Han bryr sig mer, är mer hjälpsam. Jag har aldrig sett honom diska tidigare… Falun Dafa var en helomvändning för honom.

– Nu är jag motiverad i livet, det är så enkelt som att vilja hjälpa människor och att vara vänlig mot dem – det är allt som är viktigt för mig.

Hans vän Wilfried blev också överraskad över hur Johan hade förändrats.

– Han blev en helt annan människa efter att jag hade gett honom boken, säger han.

Förut gick jag alltid till ytterligheter för att uttrycka mig, men nu kan jag ha ett enkelt samtal utan att människor runt omkring mig känner sig obekväma.

En annan av hans arbetskamrater säger:

– Johan har förändrats mycket på ett bra sätt. Han försöker alltid hjälpa andra. Han är mer entusiastisk över saker och ting.

Johan och hans barn 2013.

Metoden har hjälpt honom att hantera sina relationer bättre och har förbättrat livet på många sätt.

– Nu kan jag vara bland människor i vilken situation eller vilket tillfälle som helst. Förut gick jag alltid till ytterligheter för att uttrycka mig, men nu kan jag ha ett enkelt samtal utan att människor runt omkring mig känner sig obekväma, säger han.

Johan och hans familj 20 maj 2017.

– Nu är jag motiverad i livet, det är så enkelt som att vilja hjälpa människor och att vara vänlig mot dem – det är allt som är viktigt för mig.

 

Skidåkare stöter på ovanligt djur i skogen – se deras reaktioner

Slav under kommunismen

Fakta

falun dafa

Falun Gong eller Falun Dafa är en självförbättringsmetod för kropp och sinne. Den lär ut sanning, godhet och tålamod som ett sätt att förbättra hälsan och moralen och för att få andlig visdom.

För mer information om metoden eller för att ladda ner ”Zhuan Falun”, se www.falundafa.org Alla böcker, övningsmusik och instruktioner finns tillgängliga helt gratis.