Programmeraren började tappa synen – det ledde honom in på en helt ny väg


När synen blev sämre och han fick svårt att göra sitt arbete blev det kris hemma. Han sökte hjälp hos många läkare, men det verkade hopplöst. Idag ser hans liv helt annorlunda ut, men vägen dit hade han inte kunnat föreställa sig.

Kuki är programmerare och bor i Rumänien. Han trivdes mycket bra med sitt arbete och ägnade dagligen många timmar åt datorerna.

Men 2003 började hans syn bli sämre. Det innebar en stor press både på honom och på familjen. Det kändes hopplöst, men något inträffade och hans liv förändrades helt.

Läkarbesök

Läkarna sade till honom att han hade starr, och att trycket i ögonen var mycket högt. Det kunde innebära att han skulle förlora synen helt inom två år.

 

Eftersom synen blev sämre kunde han inte längre arbeta med datorer, men han och hans fru var beroende av hans lön för att kunna betala hyran och de andra räkningarna.

Han började leta efter läkemedel som kunde hjälpa honom. Först gick han till tio olika läkare i hemstaden, sedan provade han läkare i huvudstaden Bukarest. Han reste till och med till USA för att försöka hitta något som kunde bota honom, men ingen kunde hjälpa honom.

Han blev orolig över framtiden.

Kuki gav upp hoppet att hitta någon bot inom den konventionella medicinen och började leta efter andra lösningar.

Foto: Jeff Nenarella/The Epoch Times

Meditation

Han tänkte att med tanke på allt som hände honom, så skulle han inte dö av att förlora synen, då var han mer orolig över stressen. Därför började han att se meditation som ett sätt att få ner stressnivån.

Han funderade på yoga och olika qigongmetoder, men alla kostade pengar eller så verkade de inte kunna förklara just hur de metoderna fungerade. Det var ett stort problem för Kuki. Som programmerare ville han förstå hur det han håller på med fungerar.

När en god vän rekommenderade en kinesisk, andlig metod, Falun Dafa, eller Falun Gong, tittade han på hemsidan och såg att där fanns meditation och att den baserades på principerna sanning, godhet och tålamod. Han tyckte med en gång att det här lät mycket bra.

I Falun Dafa finns fyra mjuka, stående övningar och en meditationsövning. Den lär ut hur man kan förbättra sin moralkaraktär genom att följa de tre principerna. För att ta till sig läran började Kuki läsa huvudboken, Zhuan Falun.

Han blev inspirerad och började läsa alla föreläsningar som han kunde hitta av Falun Dafas grundare. Medan han läste upptäckte han att där fanns ny och djupgående kunskap som han kunde förstå.

– När jag hade läst boken kände jag att det här verkligen öppnade upp hela världen för mig, jag såg alla möjligheter och jag kände att det här var sann vetenskap, säger han.

Funderade över samhällets utveckling

För att förstå boken bättre, läste han den om och om igen. Han märkte att många saker från tidigare i livet plötsligt blev begripligt. Som barn blev han ofta retad, men han kände aldrig för att ge tillbaka. Han brukade också fundera över olika sätt att få samhället mer harmoniskt och fredligt.

Kuki föddes i det kommunistiska Rumänien. Sedan han var barn hade han funderat över varför propagandan alltid sade att man behövde bygga ett harmoniskt samhälle, men ändå fungerade det så dåligt för människor.

Han var vetgirig och gillade att läsa science fiction-böcker som handlade om hur samhället utvecklas under olika paradigm. Även om många av böckerna utforskade det här, så kunde ingen av dem komma med ett sätt som skulle kunna göra människor i samhället friska och nöjda.

När han blev äldre tappade han hoppet om en förändring i samhället.

– Den här tiden kände jag att det inte fanns någon mening med livet. I början ville jag att samhället skulle förändras till det bättre, men jag kände en sorg över att det inte fanns något sätt att göra det på, säger han.

Han var så orolig över tillståndet i världen att det påverkade hans beslut att inte skaffa barn. Han hade visserligen varit gift i flera år, men han ville inte sätta ett barn till en värld som han såg som våldsam och korrupt. Han var rädd att han inte skulle klara av att leva upp till ansvaret att uppfostra barnet väl.

När han började med Falun Dafa förändrades hans syn helt och hållet.

Ny syn på världen

– När jag läste boken Zhuan Falun tänkte jag att nu vet jag vad jag ska göra. När man ändrar sin syn och ser på världen på ett annat sätt, då kan man säga att världen har förändrats, säger han.

– Det var tydligt för mig. Jag upptäckte att det var möjligt att använda ett nytt perspektiv där man kan förstå saker som sker i världen, säger han.

– Jag är inte längre rädd för att gå utomhus, eller för att prata med människor. Jag är inte rädd för sådana saker. Jag har blivit optimistisk, och har hittat meningen med livet.

Tidigare tänkte han bara på sig själv, men med sitt förändrade synsätt tänker han nu på andra först i allting han gör.

– Innan jag säger något som kan såra någon annan, tänker jag efter. Innan tänkte jag att jag var oberoende och att jag inte behövde andra människor. Nu undviker jag att skada andra människor så gott jag kan, säger han.

Han slutade bråka med sin fru och han slutade att skryta med hur duktig han var på jobbet. Istället började han uppmuntra andra att samarbeta bra med varandra.

Men den största förändringen var att Kuki blev pappa.

Kuki med sin dotter 2010. Foto: Minghui.org

Paret fick en liten flicka och han kände att han skulle klara att ta sig an utmaningen att uppfostra sin dotter väl.

Synen

Hur gick det då med synen? Han kunde sluta ta medicinen och långsamt blev synen bättre. Så småningom blev synen normal. Flera år senare kan han fortfarande utföra sitt arbete och försörja familjen utan några problem.

Vid en obligatorisk hälsokontroll på arbetet 2011 berättade han att han hade haft starr åtta år tidigare. Ögonläkaren blev häpen och bad att få titta igen. Hon sade till Kuki att han hade tagit fel; han hade aldrig haft starr, i så fall skulle det ha synts ärr på ögonen. Han hade dokument från åtta år tidigare, som kunde bevisa det, men istället för att argumentera emot så släppte han det bara och log.

Fakta

Falun Dafa

Falun Gong eller Falun Dafa är en självförbättringsmetod för kropp och sinne. Den lär ut sanning, medkänsla och tålamod som ett sätt att förbättra hälsan och moralen och för att få andlig visdom.

För mer information om metoden eller för att ladda ner ”Zhuan Falun”, se www.falundafa.org Alla böcker, övningsmusik och instruktioner finns tillgängliga helt gratis.