Säkerhetspolisen har slagit fast att digitalisering, globalisering och teknikutveckling har gjort samhället mer sårbart. För att möta detta hot håller Halmstad högskola utbildningar i it-säkerhet för utländska polismyndigheter.
Den it-relaterade brottsligheten har ökat kraftigt. Antalet brott med it-inslag ökade mellan 2006 och 2015 med 949 procent, enligt Brottsförebyggande rådet. Det handlar bland annat om internetbedrägerier dataintrång och barnpornografi, liksom hot och ofredanden på sociala medier. Dessutom filmas allt fler brott med bevakningskameror och polisen beslagtar oftare mobiltelefoner från misstänkta gärningsmän.
För att öka kunskapen om hur cybersäkerhet och nätverksteknik kan användas brottsförebyggande inom de europeiska poliskårerna håller Halmstad högskola en utbildning inom ramarna för den europeiska cybersäkerhetsgruppen ECTEG (European Cybercrime Training and Education Group) som högskola sedan tidigare samarbetar med.
Utbildare utbildare
– Vi är certifierade instruktörsutbildare för samtliga kurser som erbjuds inom Cisco networking academy och utbildar personal vid de europeiska polismyndigheter som är medlemmar i ECTEG i cybersäkerhet, så att de i sin tur kan vidareutbilda sina it-brottsutredare, säger Malin Bornhager, universitetsadjunkt i datornätverksteknik vid Halmstad högskola, i ett pressmeddelande.
Utbildningarna sker på distans via internet. Utöver cybersäkerhet får polismyndigheterna en grundläggande kurs i nätverksteknik. Man har hittills genomfört två utbildningsomgångar med deltagare från Sverige, Rumänien, Tyskland, Storbritannien, Spanien, Irland, Grekland, Belgien, Island och Österrike.
Utvecklar samarbete
– Det finns ett redan etablerat samarbete mellan olika europeiska polismyndigheter. Denna utbildning skapar nya möjligheter till erfarenhetsutbyte mellan polismyndigheterna och dessutom ytterligare samarbetsmöjligheter med Högskolan i Halmstad, säger Olga Torstensson, universitetsadjunkt vid Akademin för informationsteknologi.
Det är ännu för tidigt att summera de olika ländernas skilda erfarenheter av cyberbrottslighet.
– Vi planerar att träffas här i Halmstad i oktober för att dela med oss av erfarenheter mellan länderna, arbeta med några praktiska case och försöka att utveckla ytterligare case tillsammans baserat på deras olika erfarenheter. På så sätt tror vi att vi kan få fram utbildningsmaterial som kan användas i de olika länderna och vi alla delar med oss av vår kompetens, skriver Malin Bornhager i mejl till Epoch Times.
Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.