Arkeologer har hittat en bronsbehållare med guldmynt och en öronring i guld i ett gömställe i staden Caesarea i norra Israel.
Möjligen har skatten legat gömd sedan korsriddarna invaderade området för över 900 år sedan.
Enligt Israels arkeologiska myndighet (IAA) låg den lilla bronskrukan mellan stenarna i en brunn till ett hus som är ungefär 900 år gammalt. Och enligt Peter Gendelman och Mohammed Hatar – chefer vid utgrävningen – är de 24 mynten från slutet av 1000-talet.
Därmed finns det en möjlig länk mellan skatten den mest dramatiska händelsen i Caesarea under stadens medeltida historia: invasionen av 1101 under ledning av den franske korsriddaren Balduin I, som sedan blev korsriddarkung av Jerusalem. Skrivna källor anger att de flesta av invånarna i Caesarea dödades av korsriddararmén, skriver IAA.
"Det är rimligt att anta att skattens ägare och hans familj gick under i massakern eller såldes till slaveri och därför aldrig kunde hämta sitt guld", skriver myndigheten.
Balduin I föddes omkring 1058 och dog 1118.
Enligt IAA motsvarar ett eller två av mynten den årliga inkomsten för en bonde under den tiden så den som gömde skatten var sannolikt välbärgad eller höll på med handel.
(TT-AFP)