För lite mer än ett år sedan skärpte man kraven på att bli medborgare i Norge, och det krävs både språktest och ett särskilt medborgarskapsprov. Men många har dock svårt att klara det, rapporterar SVT Nyheter.
Bakgrunden till medborgarprovet är ett förslag som Fremskrittpartiet lade fram i Stortinget, Sveriges motsvarighet till riksdagen. Förslaget, som många tyckte var kontroversiellt, röstades till slut igenom av en stor majoritet av ledamöterna.
Muntligt språktest och medborgarskapsprov infördes den första januari förra året. Frågorna kan vara allt från norsk kultur, historia och geografi och norska värderingar. Var tredje person som gör testet misslyckas dock.
En av dem som har utarbetat testen är Gina Lund, direktör på myndigheten Kompetens Norge.
– Det är frågor om hur man tar hand om barnen i Norge, hur vi lever, om Norge är ett kungadöme, hur många som bor här – kunskaper om det norska samhället helt enkelt, säger Gina Lund, till SVT.
Jon Helgheim, invandringspolitisk talesperson för Fremskrittpartiet, säger att ”man måste ställa högre krav på att invandrarna ska intressera sig för det norska samhället”.
Han menar också att det är viktigt att lära sig språket och norska värderingar.
Sverigedemokraterna har tidigare föreslagit att Sverige också ska ha medborgskapsprov. Även partiledaren för Liberalerna, Jan Björklund, har föreslagit att han vill införa ett medborgarskapsprov med språktest.
För mindre än en vecka gick även Socialdemokraterna ut med att man ska skärpa kraven vad gäller språkkunskaper för asylsökande och invandrare.
– Man kan inte utesluta kunskapskrav, sade finansminister Magdalena Andersson.
I Danmark i slutet av 2015 höjde man också kraven på att bli dansk medborgare. Man införde medborgarskapsprovet i form av ”danskehetstestet” där frågarna var liknande det som Norge har infört.