loadingPå Kilbergsskolan i Bollnäs serveras köttbullar och makaroner varje dag, vid sidan av den ordinarie skolmaten. "Det är lite lyxigt", säger Linda Pettersson som arbetar i skolmatsalen. Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/TT
På Kilbergsskolan i Bollnäs serveras köttbullar och makaroner varje dag, vid sidan av den ordinarie skolmaten. "Det är lite lyxigt", säger Linda Pettersson som arbetar i skolmatsalen. Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes

Här serveras köttbullar i skolan varje dag

Gustav Sjöholm

På Kilbergsskolan i Bollnäs serveras köttbullar och makaroner i matsalen varje dag, i ett försök att få även kräsna barn att äta.

– Det är väldigt positivt från barnens håll, säger Linda Pettersson som jobbar i matsalen.

Det var med viss förvåning de drygt 200 F-3-barnen på Kilbergsskolan i början av terminen tog emot årets stora nyhet. Från och med nu stod stod nämligen en extra maträtt på menyn varje dag – barnfavoriten köttbullar och makaroner.

Skolmat

(TT)

Skolmaten kan spåras till andra halvan av 1800-talet, då en del barn i fattiga områden började få mat i skolan, som då oftast bestod av mjölk och gröt.

1937 beviljade staten bidrag till skolmat för de barn som hade störst behov, vilket var drygt ett av tio barn. 1946 blev maten kostnadsfri men inte obligatorisk och kommunerna fick statsbidrag, något som pågick till 1960-talet.

Från andra halvan av förra århundradet byggdes skolbespisningen ut, men först 1997 blev kommunerna skyldiga enligt skollagen att servera kostnadsfri skolmat till alla elever. 2011 lade man till att den ska vara näringsriktig.

Källor: Skolmat Sverige.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingPå Kilbergsskolan i Bollnäs serveras köttbullar och makaroner varje dag, vid sidan av den ordinarie skolmaten. "Det är lite lyxigt", säger Linda Pettersson som arbetar i skolmatsalen. Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/TT
På Kilbergsskolan i Bollnäs serveras köttbullar och makaroner varje dag, vid sidan av den ordinarie skolmaten. "Det är lite lyxigt", säger Linda Pettersson som arbetar i skolmatsalen. Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes

Här serveras köttbullar i skolan varje dag

Gustav Sjöholm

På Kilbergsskolan i Bollnäs serveras köttbullar och makaroner i matsalen varje dag, i ett försök att få även kräsna barn att äta.

– Det är väldigt positivt från barnens håll, säger Linda Pettersson som jobbar i matsalen.

Det var med viss förvåning de drygt 200 F-3-barnen på Kilbergsskolan i början av terminen tog emot årets stora nyhet. Från och med nu stod stod nämligen en extra maträtt på menyn varje dag – barnfavoriten köttbullar och makaroner.

Skolmat

(TT)

Skolmaten kan spåras till andra halvan av 1800-talet, då en del barn i fattiga områden började få mat i skolan, som då oftast bestod av mjölk och gröt.

1937 beviljade staten bidrag till skolmat för de barn som hade störst behov, vilket var drygt ett av tio barn. 1946 blev maten kostnadsfri men inte obligatorisk och kommunerna fick statsbidrag, något som pågick till 1960-talet.

Från andra halvan av förra århundradet byggdes skolbespisningen ut, men först 1997 blev kommunerna skyldiga enligt skollagen att servera kostnadsfri skolmat till alla elever. 2011 lade man till att den ska vara näringsriktig.

Källor: Skolmat Sverige.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024