Ödeshögs kommuninvånare kan förbereda sig på högre kommunalskatt nästa år. Det är den kommun i landet där skattesatsen höjs allra mest, nämligen 1:85 kronor jämfört med föregående år.
Fler kommuner kan tvingas höja skatterna framöver, enligt SKR.
Den totala kommunala skattesatsen höjs i genomsnitt nästa år och uppgår till 32,28 procent jämfört med 32,19 i år, enligt ny statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).
Den kommunala skattesatsen höjs i genomsnitt i landet med två öre medan skattesatsen till regioner höjs i snitt med sju öre.
"För invånarna i 61 kommuner höjs den totala skattesatsen 2020. I sju kommuner blir det en höjning som är större än 1 krona", säger Marie Glanzelius, statistiker på SCB, i ett pressmeddelande.
I Hammarö, Ydre, Danderyd, Åtvidaberg, Mönsterås och Mörbylånga kommun höjs skattesatsen med minst 1:29 kronor.
På regional nivå är det Östergötland som toppar när det gäller regionskattesatsen. Höjningen uppgår till 85 öre.
Region Västerbotten kommer att skatteväxla nästa år gällande kollektivtrafiken. Skatteväxlingen motsvarar fem öre per intjänade hundra kronor.
Befolkningen ökar
Enligt Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), finns det ofta olika skäl till höjningarna beroende på hur läget i den aktuella kommunen ser ut.
– I några kommuner är det kopplat till att man har väldigt stora investeringsbehov. Man har kanske legat efter i investeringstakten, och sedan har antalet barn i förskola och skola eller antalet äldre ökat kraftigt, vilket då gör att man måste bygga nya lokaler.
Den höjda skatten kan i vissa fall även handla om att kommuner tappar invånare.
– Det kan också vara så att man legat väldigt lågt i skattesats tidigare och ser att det finns utrymme att höja, säger Annika Wallenskog.
Slår på invånarna
Enligt SKR står alla kommuner inför utmaningar under de kommande åren, och fler kommuner kan tvingas höja skatterna framöver.
– Det är både på grund av att antalet äldre väntas öka, och att konjunkturen börjar plana ut. Vi har inte längre samma ökning av skatteintäkterna. Då kan det vara så att kommunerna väljer att höja skatten i stället för att göra stora besparingar.
Hur stort statsbidraget blir under nästa år kommer att få stor betydelse, enligt Annika Wallenskog.
När den kommunala skatten höjs slår det på kommuninvånarna.
– Det märks på varje intjänad hundralapp. Om skatten exempelvis höjs med två kronor och du tjänar 30 000 i månaden blir det 600 kronor mer i månaden, säger hon.
(Fanny Hällegårdh/TT)
(Johanna Cederblad/TT)