Här blir det rökförbud – till och med på balkongen


Alltfler bostadsföretag förbjuder rökning i sina nybyggda hus. Nu går Tyresö Bostäder i Stockholm steget längre och förbjuder rökning även i befintliga lägenheter. Inte ens på balkongen kommer rökning att vara tillåtet.

Alla som tecknar kontrakt för lägenheter med Tyresö Bostäder kommer framöver att förbinda sig att inte röka inne i lägenheten, på balkongen, eller ens i närheten av byggnaden om det kan störa andra boende, skriver Hem och Hyra. 

Bostadsföretaget anser att det är för dyrt att sanera lägenheterna efter rökare. Rökning leder också till klagomål från grannar och en ökad brandrisk.

Ingen mer rökning på balkongen hos Tyresö Bostäder.

Beslutet om att förbjuda rökning tog Tyresö Bostäder i mars, och de rökfria hyresavtalen i de äldre husen kommer att införas successivt.

Den hyresgäst som anser att den inte kan undvika rökning i eller runt hyreslägenheten kan emellertid att försöka få ett undantag från villkoret av hyresnämnden.

Framtidens rökare kommer att vingas vänja sig vid att gå bort från bostadsområdet för att röka.

– Jag kan inte säga hur hyresnämnden ser på det men jag tror att det finns goda möjligheter att få bort villkoret i efterhand, säger Hyresgästföreningens chefsjurist region Stockholm, Susanne Wikström, till Hem och Hyra.