loadingMed tanke på ett allt högre pris på kaffebönor rekommenderade man att göra kaffe på kastanjer. Kaffebjudning ur Gustaf Larssons (1923–1999) arkiv. Foto: Gustaf Larsson/Riksarkivet i Visby
Med tanke på ett allt högre pris på kaffebönor rekommenderade man att göra kaffe på kastanjer. Kaffebjudning ur Gustaf Larssons (1923–1999) arkiv. Foto: Gustaf Larsson/Riksarkivet i Visby
Mat

Handlaget var viktigt i 1800-talets kök

Eva Sagerfors

Hur smakar historien? Det frågade sig en grupp arkivarier på Gotland när de började arbeta med kokboken Bepröfvade recept. De upptäckte att de gamla recepten kan ge mycket inspiration till dagens kök.

Författarna har letat fram recept ur Riksarkivet Landsarkivet Visby, främst från 1800-talet. Med recept och bilder från den tiden bjuder de in till en tidsresa till ett annat kök än dagens. Arkivets kokböcker kommer mestadels från Gotland, några från andra platser, men alla recepten har använts på Gotland.

Madelene Nettermark berättar om den sorts mat man lagade då.

Riksarkivet Landsarkivet Visby

Landsarkivet i Visby grundades 1905. Här finns dokument, fotografier och film från 1402 till i dag. Arkivet omfattar bland annat omkring 10 miljoner fotografer från 1860-talet och framåt, från professionella fotografer, privata samlingar och tidningarnas bildarkiv.

Uppdraget är att bevara och tillhandahålla information från statliga myndigheter på Gotland, liksom att vara ett enskilt arkiv för föreningar, företag och privatpersoner.

Besökare är välkomna att ta del av arkivmaterialet, där det mest efterfrågade materialet finns digitaliserat. Här anordnas även föreläsningar, filmvisningar och kurser kopplade till arkiv och historia.

Arkivens dag anordnas årligen med ett tema, med syfte att visa på bredden i arkiven.

Aktuellt: Boken Bepröfvade recept – en kokbok med smakprov ur arkiven, med över 200 recept från 1800-talet och samtida bilder tagna av lokala fotografer. Utgiven av eddy.se ab.

Feedback

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingMed tanke på ett allt högre pris på kaffebönor rekommenderade man att göra kaffe på kastanjer. Kaffebjudning ur Gustaf Larssons (1923–1999) arkiv. Foto: Gustaf Larsson/Riksarkivet i Visby
Med tanke på ett allt högre pris på kaffebönor rekommenderade man att göra kaffe på kastanjer. Kaffebjudning ur Gustaf Larssons (1923–1999) arkiv. Foto: Gustaf Larsson/Riksarkivet i Visby
Mat

Handlaget var viktigt i 1800-talets kök

Eva Sagerfors

Hur smakar historien? Det frågade sig en grupp arkivarier på Gotland när de började arbeta med kokboken Bepröfvade recept. De upptäckte att de gamla recepten kan ge mycket inspiration till dagens kök.

Författarna har letat fram recept ur Riksarkivet Landsarkivet Visby, främst från 1800-talet. Med recept och bilder från den tiden bjuder de in till en tidsresa till ett annat kök än dagens. Arkivets kokböcker kommer mestadels från Gotland, några från andra platser, men alla recepten har använts på Gotland.

Madelene Nettermark berättar om den sorts mat man lagade då.

Riksarkivet Landsarkivet Visby

Landsarkivet i Visby grundades 1905. Här finns dokument, fotografier och film från 1402 till i dag. Arkivet omfattar bland annat omkring 10 miljoner fotografer från 1860-talet och framåt, från professionella fotografer, privata samlingar och tidningarnas bildarkiv.

Uppdraget är att bevara och tillhandahålla information från statliga myndigheter på Gotland, liksom att vara ett enskilt arkiv för föreningar, företag och privatpersoner.

Besökare är välkomna att ta del av arkivmaterialet, där det mest efterfrågade materialet finns digitaliserat. Här anordnas även föreläsningar, filmvisningar och kurser kopplade till arkiv och historia.

Arkivens dag anordnas årligen med ett tema, med syfte att visa på bredden i arkiven.

Aktuellt: Boken Bepröfvade recept – en kokbok med smakprov ur arkiven, med över 200 recept från 1800-talet och samtida bilder tagna av lokala fotografer. Utgiven av eddy.se ab.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024