H&M avslutar samarbete med leverantör – anklagelser om tvångsarbetsläger i Kina
H&M:s logga syns i ett fönster i Chicago i USA den 1 april 2005. Foto: Tim Boyle/Getty Images


Svenska klädjätten H&M kommer att avsluta sitt samarbete med en garntillverkare i Kina. Detta efter anklagelser om tvångsarbetsläger som involverar etniska och religiösa minoriteter i Xinjiangprovinsen, rapporterar AFP.

I mars publicerade den australiska tankesmedjan Australian Strategic Policy Institute (ASPI) en rapport där man nämner att fabriken i Huafu i Anhui använder sig av tvångsarbete. H&M anklagas för att använda sig av den leverantören.

Fasar ut indirekta affärsrelationer

Enligt ASPI:s rapport har över 80 000 uigurer flyttats från Xinjiang till olika fabriker runt om i Kina där dem tvingas arbeta.

H&M säger att det inte finns något samarbete med fabriken i Huafu eller med dess verksamhet i Xinjiang.

”Samtidigt som det inte finns några indikationer på tvångsarbete i textilfabriken Shangyu har vi bestämt oss, tills vi får mer klarhet i anklagelserna om tvångsarbete, att fasa ut våra indirekta affärsrelationer med Huafu Fashion CO, oavsett enhet och provins, inom de kommande 12 månaderna”, säger H&M i ett uttalande, enligt AFP.

Enligt människorättsorganisationer har över en miljon uigurer satts i arbets- eller interneringsläger i Xinjiangprovinsen i nordvästra Kina.

Nyligen rapporterade nyhetsbyrån AP att människorättsadvokaten Geoffrey Nice ska sammankalla en oberoende tribunal i London för att utreda om Kina-regimens förtryck av uigurerna utgör folkmord eller brott mot mänskligheten.

USA vidtar åtgärder

På måndagen meddelade Trumpadministrationen att man förbjuder import av bomull, hårprodukter, kläder och andra produkter som tillverkas i tvångsarbetsläger i Xinjiang.

– De här åtgärderna sänder en tydlig signal till Folkrepubliken Kina att det är dags att upphöra med statligt sanktionerat tvångsarbete och att respektera mänskliga rättigheter för alla människor, sade USA:s utrikesminister Mike Pompeo i ett uttalande.

I juni skrev president Donald Trump under en lag där man uppmanar till sanktioner mot de som är ansvariga för förtrycket av uigurer i Kina.

Samma månad meddelade USA:s tull och gränsbevakning, CBP, att man beslagtog tonvis importerade hårprodukter som misstänks vara tillverkade i tvångsarbetsläger i Xinjiang.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.