loading

Stjärnkocken Mathias Dahlgren satsar på vegetariskt. Arkivbild. Foto: Erik Mårtensson/ TT
Stjärnkocken Mathias Dahlgren satsar på vegetariskt. Arkivbild. Foto: Erik Mårtensson/ TT
Inrikes

Grön våg över krogvärlden

Epoch Times

Det sveper en grön våg över krogvärlden. Vegetarisk mat har gått från att vara ett trist alternativ till finmat. Ett exempel på det är stjärnkocken Mathias Dahlgrens nya vegetariska restaurang.

För några månader sedan öppnade han Rutabaga, en restaurang som serverar lakto-ovo-vegetariska rätter. Lakto-ovo innebär att man använder ägg och mejeriprodukter

Att det öppnas en sådan restaurang just nu är definitivt ett tecken i tiden.

– Jag äter allt oftare den typen av mat själv hemma och jag lagar jättemycket mat med grönsaker på restaurang, men har inte tagit steget fullt ut tidigare, säger Mathias Dahlgren.

Flexitarianer

– Och när jag pratar med andra människor så upplever jag att det så väldigt många gör i dag och då har jag tänkt att det är konstigt att det finns någon sådan restaurang.

Allt fler människor är så kallade flexitarianer, som innebär att man ibland också äter kött, fisk och kyckling, men inte lika ofta som tidigare.

– Där tror jag att rätt många faktiskt är i dag fast man tänker inte på det. Förut har vegetariskt nästan varit som en subkultur. Det är väldigt svart eller vitt, antingen äter man bara vegetariskt eller så tycker man att vegetariskt är väldigt konstigt. Men i dag är man öppna för mycket, säger Dahlgren.

Inte bara vegetarianer

Rutabaga vänder sig inte bara till vegetarianer utan till alla som vill äta mer grönt.

– Man måste inte vara vegetarian för att äta vegetariskt, man måste inte vara italienare för att äta på en italiensk restaurang heller.

Den gröna trenden har vuxit sig allt starkare under de senaste två, tre åren.

– Det har hänt väldigt mycket de sista åren, men det finns också ett mycket större utbud av färska frukter och grönsaker i dag än vad det fanns för tjugo år sedan. Det är ingen asketisk upplevelse att vara vegetarian i dag, säger Dahlgren.

(TT)

Mathias Dahlgren

Mathias Dahlgren är född 1969 och vann Bocuse d'Or, allmänt kallat kock-VM, för 20 år sedan.

Dahlgren har drivit restaurangerna Fredsgatan 12 och Bon Lloc i Stockholm. Den sistnämnda hade två stjärnor i Guide Michelin 1998-2005.

Mellan 2007 och i fjol drev han Matbaren och Matsalen i Grand Hotel i Stockholm. Båda restaurangerna blev också uppmärksammade av Guide Michelin.

Sedan februari i år driver Dahlgren Rutabaga i Matsalens gamla lokaler.

Källa: Dagens Industri.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading

Stjärnkocken Mathias Dahlgren satsar på vegetariskt. Arkivbild. Foto: Erik Mårtensson/ TT
Stjärnkocken Mathias Dahlgren satsar på vegetariskt. Arkivbild. Foto: Erik Mårtensson/ TT
Inrikes

Grön våg över krogvärlden

Epoch Times

Det sveper en grön våg över krogvärlden. Vegetarisk mat har gått från att vara ett trist alternativ till finmat. Ett exempel på det är stjärnkocken Mathias Dahlgrens nya vegetariska restaurang.

För några månader sedan öppnade han Rutabaga, en restaurang som serverar lakto-ovo-vegetariska rätter. Lakto-ovo innebär att man använder ägg och mejeriprodukter

Att det öppnas en sådan restaurang just nu är definitivt ett tecken i tiden.

– Jag äter allt oftare den typen av mat själv hemma och jag lagar jättemycket mat med grönsaker på restaurang, men har inte tagit steget fullt ut tidigare, säger Mathias Dahlgren.

Flexitarianer

– Och när jag pratar med andra människor så upplever jag att det så väldigt många gör i dag och då har jag tänkt att det är konstigt att det finns någon sådan restaurang.

Allt fler människor är så kallade flexitarianer, som innebär att man ibland också äter kött, fisk och kyckling, men inte lika ofta som tidigare.

– Där tror jag att rätt många faktiskt är i dag fast man tänker inte på det. Förut har vegetariskt nästan varit som en subkultur. Det är väldigt svart eller vitt, antingen äter man bara vegetariskt eller så tycker man att vegetariskt är väldigt konstigt. Men i dag är man öppna för mycket, säger Dahlgren.

Inte bara vegetarianer

Rutabaga vänder sig inte bara till vegetarianer utan till alla som vill äta mer grönt.

– Man måste inte vara vegetarian för att äta vegetariskt, man måste inte vara italienare för att äta på en italiensk restaurang heller.

Den gröna trenden har vuxit sig allt starkare under de senaste två, tre åren.

– Det har hänt väldigt mycket de sista åren, men det finns också ett mycket större utbud av färska frukter och grönsaker i dag än vad det fanns för tjugo år sedan. Det är ingen asketisk upplevelse att vara vegetarian i dag, säger Dahlgren.

(TT)

Mathias Dahlgren

Mathias Dahlgren är född 1969 och vann Bocuse d'Or, allmänt kallat kock-VM, för 20 år sedan.

Dahlgren har drivit restaurangerna Fredsgatan 12 och Bon Lloc i Stockholm. Den sistnämnda hade två stjärnor i Guide Michelin 1998-2005.

Mellan 2007 och i fjol drev han Matbaren och Matsalen i Grand Hotel i Stockholm. Båda restaurangerna blev också uppmärksammade av Guide Michelin.

Sedan februari i år driver Dahlgren Rutabaga i Matsalens gamla lokaler.

Källa: Dagens Industri.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024