För att rädda EU från avgrunden krävs radikala förändringar, enligt Greklands EU-minister Giorgos Katrougalos.
På önskelistan från Aten finns bland annat en pan-europeisk arbetslöshetsförsäkring, finansierad av EU-moms eller en ny finansskatt.
EU:s kris är i dag ett faktum, enligt Katrougalos.
– Därför krävs det förändring. EU måste ägna sig mer åt socialpolitik eller så kommer unionen lösas upp, säger han till TT.
I grunden säger han att han är optimistisk, just därför att läget är så akut.
– Jag tror vi har hamnat i en nästan ohanterlig situation. Vi kan skönja kaoset och avgrunden, så det är dags att vända om.
Genomgripande reformer
Genomgripande reformer av EU:s institutioner behövs enligt Katrougalos, så att de folkvalda EU-parlamentarikernas inflytande ökar över institutioner som Europeiska centralbanken (ECB) och den så kallade Eurogruppen.
Just Eurogruppen, eurozonens finansministrar, ska på fredag ha ett av otaliga möten där hanteringen av Greklands djupa och drygt sjuåriga ekonomiska och finansiella kris blir huvudnummer. Som vanligt är det inför mötet in i det sista oklart om långivarna är nöjda med de åtstramningar och reformer Greklands regering har gjort.
I framtiden vill Katrougalos se nya eurogrupper för andra frågor än de finansiella, som arbetsmarknad och socialförsäkringsfrågor. Och så vill han bland annat att det skapas en pan-europeisk arbetslöshetsförsäkring.
TT: Hur skulle en sådan finansieras?
– Genom att prioritera om i EU:s befintliga budget. Men också genom att bygga upp EU:s rätt att på egen hand ta ut skatt. Det skulle kunna införas EU-moms på vissa varor eller en EU-skatt på vissa finansiella transaktioner.
– Det finns lösningar om den politiska viljan finns.
Sverige och Tyskland avgörande
Stockholmsbesöket ingår i en turné i EU-länder, där krislandet Grekland försöker bygga upp en allians med likasinnade inför EU-toppmötet om sociala frågor i Göteborg i höst.
Sverige och Tyskland är två EU-länder som Katrougalos ser som avgörande för att en utvidgning av den inre marknaden till att även omfatta socialpolitik ska fungera.
Det tyska valet i september kommer äga rum några månader före Göteborgsmötet och Katrougalos gör ingen hemlighet av att han gärna skulle se förändringar i Berlin. Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble har under krisen tillhört de tuffaste vad gäller villkor för grekiska nödlån och motståndet mot skuldlättnader.
– Det är tydligt att Schäubles europeiska projekt är väsensskilt från vårt, säger Katrougalos.
Avvisar EU-moms
Katrougalos har i Stockholm bland annat träffat sin svenska kollega Ann Linde (S), fackliga företrädare och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).
– Greklands regering vill ha stöd när det gäller att få upp de sociala frågorna på EU:s agenda. Det vill vi också. Men möjligtvis ser vi lite olika på hur, säger Linde efter en arbetslunch med Katrougalos.
Hon avvisar samtidigt bestämt tanken på att ge EU rätt att beskatta medborgare eller företag.
– Vi tycker inte att EU ska ha en egen beskattningsrätt. Den ska ligga nationellt. Och där har vi ingen anledning att ändra oss, vad jag kan se.
(TT)