Sverige är inte intresserat - men 16 andra EU-länder tycker ändå att tanken på en gemensam EU-åklagare är tillräckligt spännande för att gå vidare med ett så kallat "fördjupat samarbete".
Belgien, Bulgarien, Cypern, Finland, Frankrike, Grekland, Kroatien, Litauen, Luxemburg, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tjeckien och Tyskland är de länder som nu enats om att skapa åklagarämbetet Eppo, som ska handskas med "brott riktade mot EU:s ekonomiska intressen", exempelvis fusk och bedrägerier kring olika EU-stöd och bidrag.
"Vi är inriktade på att snabbt återstarta regelarbetet för att kunna nå en uppgörelse inom kommande månader", säger Owen Bonnici från EU:s nuvarande ordförandeland, Malta, i ett uttalande.
Eppo lanserades som ett förslag från EU-kommissionen redan 2013, men har ogillats av såpass många medlemsländer att ett fördjupat samarbete för de villiga är enda chansen att gå vidare.
– Det finns en ganska stor skepsis bland svenska myndigheter till värdet av Eppo. Det finns också en skepsis mot de saker som vi inte har några framgångar med i förhandlingarna, öppenhetsfrågan framför allt, men delvis också hur åklagarämbetet styrs, vem som råder över vem, sade inrikesminister Anders Ygeman (S) i höstas.
Även alliansregeringen var starkt kritisk när förslaget lades fram 2013.
(TT:s korrespondent i Bryssel)