Göteborg vill bli världens bästa stad när det regnar.
– Vi har en bit kvar men hoppas komma i kapp Malmö och Köpenhamn, säger Henrik Kant, förvaltningschef på kretslopp och vatten i Göteborg.
Klimatforskare är oroade för den ökade nederbörden. Om det värsta scenariot slår in kan nederbörden öka med 300 mm per år fram till 2100. Varningssignalerna får stadsplanerare att fundera över hur regn kommer att påverka livet i staden.
– Göteborg är en av de storstäder där det regnar mest. Och ser man på framtida klimatförändringar så är det också den stad där ökningen kommer att bli som störst, säger Henrik Kant.
Bli mer regnvänlig
Därför satsar nu Göteborg på att bli mer regnvänlig. Vid en konferens om stadsplanering och vattenhantering som nu hålls i Göteborg, Embrace the water, deklarerar staden sin ambition.
– Vårt mål är att bli världens bästa stad när det regnar, säger Henrik Kant.
Bland de saker staden arbetar med är hur man ska kunna skydda sig mot regnet på ett bra sätt (att kunna vara torr om fötterna), hur stora regnmängder vid skyfall kan tas omhand och hur man kan manifestera regnet i konsten.
– Vi skulle vilja ha vattenkonstverk som lever upp när det regnar, säger Henrik Kant.
Skapat en regnträdgård
Redan finns några projekt man är stolt över.
– Vi har bland annat skapat en regnträdgård i Kviberg i östra Göteborg. Regnvatten leds via en liten plantering istället för att rinna direkt ner i en gallerbrunn, berättar Henrik Kant.
Förebilder i utvecklingen av en regnvänlig stad är bland andra Portland i USA och Köpenhamn i Danmark.
– Vi samarbetar också med Malmö och Stockholm. Malmö är en förebild med lösningar i Västra hamnen och Augustenborg som inspirerar, säger Henrik Kant.
– Vi ska börja med att bli lika bra som Malmö. Så får vi se vad som händer sedan.
(TT)