Glyfosat än en gång under lupp i EU
Glyfosat finns i vanligt förekommande bekämpningsmedel mot ogräs. Foto: Janerik Henriksson/TT-arkivbild


Omdiskuterade glyfosat, ett av världens mest använda växtbekämpningsmedel, ska åter granskas efter att företag skickat in ansökningar för nya tillstånd inom EU, rapporterar Vetenskapsradion.

Svenska Kemikalieinspektionen är en av prövningsmyndigheterna som nu ska granska medlet tillsammans med tre andra länder. Myndigheterna har ett år på sig att genomföra den nya granskningen.

Glyfosat ingår bland annat i ogräsmedlet Roundup och har länge varit i fokus för en rejäl träta mellan miljöaktivister, forskare, jordbrukare och företag.

Det nuvarande tillståndet gäller i fem år och tar slut 2022. Beslutet fattades i november 2017, med bara veckor kvar tills det tidigare skulle löpa ut, efter stor oenighet mellan EU-länderna gällande ett tillstånd överhuvudtaget.

Enligt Världshälsoorganisationens cancerenhet larc är det sannolikt att glyfosat kan orsaka cancer, men EU:s livsmedelsmyndighet Efsa och kemikaliemyndigheten Echa anser inte att det sambandet går att bevisa.

EU-parlamentet har samtidigt i en icke bindande resolution nyligen röstat för att ämnet bör fasas ut och förbjudas från december 2022.

(TT)