Människan har lyckats upptäcka flera tusen planeter utanför vårt solsystem. Men i hur många andra solsystem skulle någon kunna sitta och titta på jorden? I 2 000 av dem, bedömer forskare – som pekar ut några planeter som särskilt lämpliga utsiktsplatser.
Planeter utanför vårt solsystem, så kallade exoplaneter, har framför allt upptäckts genom att vi riktat teleskopen mot närliggande stjärnor och sedan sett himlakroppar flimra förbi som skuggor i ljuset från de stjärnor de snurrar kring.
Forskare bedömer att det på vissa av dessa planeter kan finnas förutsättningar för liv och hoppas kunna upptäcka det. Några forskare har också vänt på det: Om det finns eller har funnits liv där, skulle de kunna se oss?
– Vilka stjärnor skulle kunna se oss som "utomjordingarna", som den där förbipasserande planeten, där jorden blockerar ljuset från stjärnan, frågar sig Lisa Kaltenegger, astronom och astrofysiker vid Cornell-universitetet i USA, retoriskt i en intervju i National Geographic.
Har haft eller får utsikt
I en studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature ger Kaltenegger och hennes kollega Jackie Faherty ett svar:
Som stjärnorna står i dag kan jorden ses flimra förbi solen från 1 402 solsystem. Om det finns någon där som har möjlighet att kika efter, det vill säga.
När forskarna tittar på de senaste 5 000 åren och kommande 5 000 år ser de att totalt 2 034 solsystem har hamnat eller kommer att hamna i rätt position för att ha utsikt mot oss. Många har redan hamnat ur vinkel.
Om 29 år kommer en stjärna "bara" tolv ljusår bort ha förflyttat sig tillräckligt mycket för att få klar sikt mot vår sol och jorden. Kring Teegardens stjärna, som den kallas, rör sig åtminstone två planeter som forskare bedömer kan ha tät, jordlik atmosfär och i så fall möjligen vatten.
Om – om – det finns något liv där som uppnått civilisation motsvarande människans så skulle de kunna se jordskuggan flimra i solljuset för första gången.
– Om de har samma teknik som vi har, och om det finns ett "de", så skulle de ännu inte känna till att vi existerar, säger Lisa Kaltenegger till NPR.
Nåtts av radiovågor
Forskarna har studerat solsystem som ligger relativt nära oss (eller ja, inom 100 parsek, vilket motsvarar 326 ljusår), med hjälp av observationer gjorda av den europeiska rymdstyrelsen Esas rymdteleskop Gaia.
I studien pekas 29 exoplaneter ut som särskilt intressanta inför framtida spaningar efter utomjordiskt liv. Dessa planeter är dels jordlika och hypotetiskt beboeliga, dels ligger de bra till för att jorden ska vara synlig därifrån och dels ligger de tillräckligt nära för att ha hunnit nås av radiovågor som människan spridit i rymden under en med kosmiska mått mätt pytteliten tidsperiod.
Den närmaste tiden trappas vår jakt efter liv i rymden upp ytterligare, med än mer avancerade teleskop som ska speja efter livstecken i lovande exoplaneters atmosfärer.
Om – om – någon utomjording tittar på jorden på samma sätt så har vår atmosfär kunnat avslöja att det finns liv här sedan den började fyllas med syre för omkring 2,5 miljarder år sedan.
(TT/Martin Mederyd Hårdh)
Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!