Ytterligare fyra personer i Sverige har konstaterats smittade av det nya coronaviruset. Totalt har elva personer insjuknat.
Två fall har på fredagen bekräftats i Stockholm, ett i Jönköping och ett i Uppsala.
De två fall som hittats i Stockholms län har koppling till det fall i länet som hittades i torsdags. Det upptäcktes genom aktiv smittspårning, skriver Region Stockholm i ett pressmeddelande.
Personerna är nu isolerade på Karolinska universitetssjukhusets infektionsklinik.
"Vi har varit beredda på att få fler bekräftade fall av det nya coronaviruset. Fokus för oss just nu är att fortsätta arbeta enligt våra rutiner och därmed minska risken för att vi får fler fall", säger smittskyddsläkaren Per Follin i pressmeddelandet.
Besökt Italien
Fallet som har bekräftats i Jönköpings län är en man i 50-årsåldern som nyligen återvänt till Sverige efter att ha besökt norra Italien.
"Han vårdas nu på infektionskliniken medan vi arbetar med smittspårning där vi kartlägger alla hans kontakter. Vi tror dock att han haft mycket få kontakter, även under resan hem till Sverige", säger smittskyddsläkaren Malin Bengnér i ett pressmeddelande.
Det nya fallet i Uppsala län rör en person som varit i Iran.
I torsdags konstaterade fem nya fall, varav tre finns i Västra Götalandsregionen. En av personerna var i Milano i Italien och flög till Stockholm i tisdags. Redan då bedöms personen ha haft symtom, vilket innebär att smittspridning pågår, rapporterar Göteborgs-Posten.
I onsdags tog mannen tåget från Stockholm till Göteborg.
– Folkhälsomyndigheten tar kontakt med de som är berörda och har man inte blivit kontaktad är man inte berörd, säger Stephan Ray, presskommunikatör på SJ, till TT.
Personen har suttit på ett tåg med platsbokningar, vilket gör att SJ kan se vilka som suttit runt omkring personen. Däremot kan personen också ha varit uppe och rört sig, i bistron, på toaletten eller varit i kontakt med personal ombord, vilket är svårare att spåra.
Under fredagen togs personalen från SJ som var ombord på tåget tillfälligt ur tjänst. Det handlar om två–tre personer.
– De är tjänstefria och sedan gör vi en bedömning med företagshälsovården och gör en bedömning om det behövs några långsiktiga åtgärder eller provtagning, säger Stephan Ray.
100 testade om dagen
När det gäller det första fallet i Västra Götaland, tidigare i veckan, bedöms det vara cirka 40 personer som kan ha utsatts för smittan. När det gäller de tre senaste fallen är det dock för tidigt att säga.
– Vi kan inte säga något om numerären. Det är klart att det är fler än 40, eftersom det var cirka 40 i går. Men mer exakt kan vi inte säga, säger smittskyddsläkaren Peter Ulleryd till TT.
TT: Hur långt har ni kommit med smittspårningen?
– Den fortlöper och vi har kommit längre än i går. Vi kan inte säga något mer exakt än så.
– Men jag tycker att man kan vara trygg i att de personer som eventuellt har exponerats för en verklig smittrisk, dem har vi kontaktat eller kommer att kontakta.
Samtidigt kommer besked om att den arbetsplats i Göteborgsområdet där en annan virussmittad person är anställd stängs i drygt en vecka.
– Av säkerhetsskäl och efter rekommendationer från myndigheterna har vi nu stängt kontoret helt till den 8 mars, säger en av företagets chefer till SVT Nyheter Väst.
Ett provtagningstält sätts på fredagen upp utanför infektionskliniken på Östra sjukhuset i Göteborg, för att öka kapaciteten för provtagning. Enligt Sahlgrenska universitetssjukhusets (SU) presstjänst är tältet avsett för tidsbokade besök för personer som fått remiss för provtagning från läkare.
Provtagning av symtomfria patienter utomhus genomförs sedan tidigare i Malmö och Lund, skriver DN.
Provtagningar väntas stiga
Under fredagen räknade Folkhälsomyndigheten med att 500 personer snart har testats för coronaviruset i Sverige. Omkring 100–150 analyser görs varje dag, så antalet provtagna väntas stiga snabbt, rapporterar Svenska Dagbladet.
Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar den senaste tidens händelseutveckling gällande coronaviruset under en resa i Jämtland på Myltblommans äldreboende i Svenstavik.
– Vi följer det här minut för minut, timme för timme med de olika sektorerna i samhället. Regeringen är beredd att fatta fler beslut och vidta extraordinära åtgärder om så skulle behövas, säger Löfven till TT utan att konkretisera vilka åtgärder det kan bli tal om.
På måndag kallar han in det så kallade krishanteringsrådet för att höra hur myndigheterna krishanterar och samarbetar.
(Niklas Svahn/TT)
(Jens Bornemann/TT)