Fynd vid utgrävningar av Sionberget i Jerusalem ger stöd för den babyloniska invasionen som beskrivs i bland annat Bibeln.
Förstörelsen av Jerusalem är en viktig händelse både för judar och kristna.
Forskare från University of North Carolina har upptäckt flera viktiga föremål i utgrävningen. Ett guld- och silverörhänge, pilspetsar, krukskärvor och en lampa har hittat i ett asklager.
Var och en för sig ger föremålen inte bevis för invasionen, men att de hittats tillsammans och omständigheterna kring dem gör forskarna uppspelta.
"Vi vet var den forntida fortifikationslinjen gick. Så vi vet att vi är inne i staden. Vi vet att det här inte är en plats där föremål slängs, utan att det rör sig om det sydvästra kvarteret i en järnåldersstad", säger historikern Shimon Gibson i ett pressmeddelande.
Pilspetsar ger tyngd
Asklager kan annars härstamma från ugnar eller att man bränt skräp, men att det blandats med pilspetsar – och framförallt smycket – tyder på någon form av förödelse i en bostad.
"Ingen överger guldsmycken och ingen har pilspetsar i sitt bostadsavfall", säger Gibson, och konstaterar att det är sällan smycken hittas på slagfält, eftersom soldaterna plundrade den typen av föremål.
Pilspetsarna är av skytisk typ sin som hittats på andra slagfält från 600- och 500-talen före vår tideräkning, vilket enligt forskarna också ger stöd för att Babylonien förstörde Jerusalem efter ett uppror år 586 eller 587.
Tillhörde rik person
Ortodoxa judar uppmärksammar årligen händelsen, när Salomos tempel också förstördes, i Tisha beav (vilket också sammanfaller med att romarna senare förstörde det andra templet på samma dag).
I Kungaboken i Bibeln beskrivs hur de förnämas hus brändes ned i Jerusalem. Gibson spekulerar i att fyndplatsen är ett av de husen.
"Den här platsen skulle ha haft ett idealiskt läge, eftersom det ligger nära stadens västra höjd med en bra utsikt över Salomos tempel och Tempelberget i nordost. Vi har stora förväntningar på att hitta mycket mer av järnåldersstaden framöver", säger han.
Själva byggnaden återstår att grävas ut, och ligger antagligen under de två meter av senare tidsperioders byggnader som finns på platsen, enligt forskarna.
(Gustav Sjöholm/TT)