Omkring 1,6 miljoner svenskar i åldrarna 16-80 år fritidsfiskar varje år. Intresset ökar och fiskarna lägger mer pengar på det.
- Jag önskar att fler kunde upptäcka fiske och friluftsliv, säger Zabina Lundstedt, som nyligen börjat fiska igen.
Ungefär en tredjedel av fritidsfiskarna är kvinnor och deras andel har ökat, enligt siffror som SCB tagit fram på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten (Hav).
Zabina Lundstedt, 27, har tagit upp fiskeintresset sedan hon fick jobb på Sportfiskarna för några år sedan. Inom organisationen märker man att intresset bland kvinnor ökar.
- Att komma ut i naturen och få upptäcka vår fantastiska natur tror jag lockar, säger hon.
Matintresset bidrar
Zabina Lundstedt fiskade som ung när hon växte upp i Örnsköldsvik. Efter att intresset legat i träda i några år har hon nu tagit upp det igen.
- Sedan är jag lite av en "sucker" för mat och dryck, så jag har börjat fiska för att helt enkelt äta upp det jag fångar, säger hon.
Stig Thörnqvist, utredare på Hav, säger att intresset legat ganska konstant de senaste tre åren, men att det jämfört med 2007 skett en rejäl ökning. Då uppgav ungefär 1 miljon att de fiskade.
- Jag blev lite förvånad över att det här långsiktiga intresset ökar så pass, och att man kan säga att den ekonomiska omsättningen också gör det, säger han.
Viktigt för Sverige
Svenskarnas fritidsfiske omsätter mellan 7,5 och 14,9 miljarder per år. Till det tillkommer de cirka 800 000 turister som varje år fiskar när de besöker Sverige. Stig Thörnqvist säger att det är klart att fritidsfisket är betydelsefullt för Sverige.
- Fritidsfisket är så tillgängligt i Sverige. Att vi har fritt handredskapsfiske längs kusterna och i de stora sjöarna och att vi har ett antal väldigt aktiva fiskevattenägare tror jag är några anledningar till att det kommer turister, men också att svenskar håller på med fiske, säger Thörnqvist.
"Otrolig potential"
Per Jobs, ordförande i Sveriges fisketurismföretagare, ser att just fisketurismen har "otrolig potential". I dag är branschen i sin vagga. För att komma framåt måste man arbeta lokalt. Det finns risk för konflikter med lokala fiskare. De kan förebyggas genom att komma överens om att dela upp antalet dagar mellan turister och fiskare, återplantera fisk, och införa begränsningar i antalet fiskar som får tas upp i ett visst vattendrag.
- Vi ser själva hur vi ökar varje år i resenärer. Får vi ordning på vissa saker kring kan det gå jättefort framåt, säger han.
(TT)