Från tarmhälsa till hampa: De här 7 kosttrenderna dominerar 2019


Början på ett nytt år betyder att många börjar förutsäga hur det nya året ska bli. När det gäller hälsa vill man se vilka dieter och näringsnycker som kommer att sätta trenden för det kommande året.

I den årliga rapporten från U.S. News and World Report rankas en lista med dieter och den här gången ligger medelhavskosten i topp.

Det kan vara svårt att förutsäga vad som kommer att gå hem hos många, men här är några av de trender som verkar finnas på mångas radar – hittills.

Tarmhälsa

Mindy Haar, dekan vid New York Institute of Technology School of Health Professions, tror att tarmhälsa kommer att ha fortsatt dragningskraft.

Däremot kommer probiotika i pillerform inte att komma i rampljuset, men det kommer istället mat som kan balansera tarmfloran.

– 2019 kommer fler människor att välja probiotika från fermenterad mat och drycker som yoghurt, surkål och kombucha. Efter mat med mycket fiber i fungerar som prebiotika, mat till probiotika, finns nu fler anledningar till att äta mer frukt, grönsaker, hela korn och baljväxter, säger Haar till Healthline.

Livsmedelskedjan Whole Foods förutsäger att probiotika med lång lagringstid – i sådant som nötsmör och annat bredbart – kommer att vara en annan trend 2019.

Växtprotein

Flertalet hälsoexperter tror att 2019 blir växtproteinens året. Hälsa, miljö och etiska skäl kommer att få fler människor att äta mindre animaliskt protein och byta till växtcentrerad kost, säger Haar.

Vi kommer att se fler växtbaserade alternativ som bönpasta och burgare på soja, tofu eller quinoa på marknaden, tillägger hon.

– De senaste mattrenderna har fått konsumtionen av avokado, kål och quinoa att öka…alla fina, näringstäta livsmedel som vi inte ska lägga åt sidan. Det här året blir maskrosblad, regnbågsmorötter, betor och amarant de nya bubblarna, säger Haar.

Periodisk fasta

Den heta kosttrenden för 2019 behöver inte handla om att lägga till eller begränsa någon viss mat. Det kan handla om att inte äta alls – i alla fall tillfälligt.

Beth Auguste är dietist från Philadelphia. Hon tror att periodisk fasta kommer att bli mer populärt i år.

– Det är lätt att följa. Det kräver ingen begränsning av någon viss mat, så det kommer inte att vara något hinder för dig när du ska äta borta, säger hon till Healthline.

En del studier har visat positiva resultat när det gäller att hålla vikten, men var försiktig eftersom fasta kan påverka hormonerna.

Periodisk fasta passar bäst för kvinnor som går mot klimakteriet, men inte för gravida eller ammande.

Ketogen kost

Det här sättet att äta var i fokus under 2018 och kommer att fortsätta att vara det under 2019, säger Auguste.

– Lågkolhydratkost fungerar och det här är en sådan, tillägger hon.

Auguste rekommenderar dock inte ketogen kost till de som inte har tänkt hålla sig till lågkolhydratkost framöver.

Rachel Fine, dietist i New York, varnar istället människor för trenden med ketogen kost.

Det rekommenderas inte att manipulera kroppen till ketos utan läkartillsyn.

- Rachel Fine, dietist

– Det rekommenderas inte att manipulera kroppen till ketos utan läkartillsyn, säger hon till Healthline.

Enbart en fettrik kost ökar inte fettförbränningen för att hålla vikten eller gå ner i vikt.

– Istället för att sköta fettförbränning genom kosten är konditionsträning bästa sättet att öka kroppens fettförbränning, säger hon.

De nedbrytningsprodukter som kommer från kolhydratmetabolism behövs för fettmetabolismen, lägger hon till.

– De två går hand i hand. Människor behöver kolhydrater och fett i kosten för optimal vikthållning, säger hon.

Studier fortsätter att pendla fram och tillbaka när det gäller fördelar och nackdelar med ketogen kost.

Hampa på intåg

Cannabis och cannabidiol (CBD) förväntas bli en växande trend, särskilt när det handlar om hampa, säger Mirna Sharafeddine och Jenni Bourque, näringsfysiologer från Kanada.

Hampa kan användas som livsmedel i form av till exempel hampafrön och hampfröolja.

Användare säger att de har nytta av de anti-inflammatoriska effekterna. Alltmedan forskningen växer kommer möjligheterna att få tag i hampabaserade produkter att öka, särskilt sådana som påverkar hälsan, säger näringsfysiologerna till Healthline.

Whole Foods listade även hampa som ett av de trendigaste livsmedlen under 2019.

– Hampafrön och -olja är ingen nyhet för hälsomedvetna, det finns i allting från våffelmix till pasta. Däremot finns ett växande intresse för de möjliga fördelarna av andra delar av hampaväxten och därför vill många företag hänga på en marknad som nu exploderar, skriver företaget.

Whitney Stuart, dietist från Texas, håller med.

– Hampa och CBD kommer att fortsätta att hamna i produkter alltmedan forskningen släpper nya rön om dess fördelar, säger hon till Healthline.

Bitter mat

Bitter mat som sparris, gurka, grapefrukt och kakao kommer att mer populära i olika koster under det kommande året, enligt Ann Louise Gittleman, näringsfysiolog i New York.

– Bitter mat hjälper till att rena matsmältningssystemet och stödjer levern. Bitter mat rensar ut toxisk, stagnerad galla, vilket hjälper matsmältningen och sköldkörtelfunktionen så att du kan gå ner i vikt och få bättre hälsa, säger Gittleman till Healthline.

– Det är ett måste att få in bittra livsmedel flera gånger om dagen, tillägger hon.

Ingen diet

Näringstrender är en sak, men att följa en specifik kost är en annan. Kathleen Meehan, dietist från Houston, hoppas att intuitivt ätande kan ersätta olika koster helt och hållet.

– Min förhoppning är att människor under 2019 börjar inse hur meningslöst det är att följa en kost, säger Meehan, som själv inte följer någon.

Hon säger till Healthline att mellan 80 och 95 procent av de olika dieterna misslyckas i det långa loppet. Olika dieter kan även vara skadliga för kroppen och orsaka att man blir mindre nöjd med sin kropp, att man pendlar i vikt, och får någon ätstörning.

Att äta intuitivt är ingen trend. Det är ett botemedel mot alla nycker och trender.

- Kathleen Meehan, dietist

– Att äta intuitivt är ingen trend. Det är ett botemedel mot alla nycker och trender, säger Meehan.

Det här sättet att äta handlar inte om att gå ner i vikt utan istället att öka medvetenheten och upplevelsen av att äta.

– Jag hoppas att fler människor kommer att släppa på dietmentaliteten under 2019 och istället fokusera på vad som får dem att må bra, säger Meehan.

Dessutom hoppas hon att människor lär sig respektera sina kroppar och sluter fred med maten eftersom det får dem att må bra – inte för att de vill gå ner i vikt.

Kristen Fischer är copywriter  och journalist. Artikeln publicerades ursprungligen på Healthline.