loadingEn saltgård – en salin – utanför Trapani på Sicilien. Metoden att utvinna salt genom att släppa in havsvatten i grunda bassänger är flera tusen år gammal. Foto: Privat
En saltgård – en salin – utanför Trapani på Sicilien. Metoden att utvinna salt genom att släppa in havsvatten i grunda bassänger är flera tusen år gammal. Foto: Privat
Tradition

Från salt till smör – Johanssons kulinariska resa

Anton Nilsson

Vem var det som upptäckte smöret? Hur gör man för att framställa salt ur saltvatten? I fyra år tillverkade Patrik Johansson salt genom att elda under ett kar fyllt med saltvatten och i dag gör han smör enligt traditionella metoder.

Patrik Johansson har arbetat i mejeribranschen i nära 15 år och han levererar smör till Noma i Danmark som flera gånger har korats till en av världens bästa restauranger. I dag bor han i Kosta där han med sambon Susanne Dehmer driver ett bed & breakfast där det kommer att finnas såväl vinbar som ett mejeri. Samtidigt bygger Patrik Johansson upp en verksamhet i London där det småländska smöret ska säljas.

Resan till arbetet med mejeriprodukter började med saltet. Patrik Johansson drev egen firma inom it och arbetade med stora företag som Ericsson och Volvo. Han fann allt mindre glädje i arbetet och bestämde sig för att göra någonting helt annat. Ur ett intresse för inhemskt producerade livsmedel föddes en idé om att från grunden tillverka ett helt svenskproducerat salt.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingEn saltgård – en salin – utanför Trapani på Sicilien. Metoden att utvinna salt genom att släppa in havsvatten i grunda bassänger är flera tusen år gammal. Foto: Privat
En saltgård – en salin – utanför Trapani på Sicilien. Metoden att utvinna salt genom att släppa in havsvatten i grunda bassänger är flera tusen år gammal. Foto: Privat
Tradition

Från salt till smör – Johanssons kulinariska resa

Anton Nilsson

Vem var det som upptäckte smöret? Hur gör man för att framställa salt ur saltvatten? I fyra år tillverkade Patrik Johansson salt genom att elda under ett kar fyllt med saltvatten och i dag gör han smör enligt traditionella metoder.

Patrik Johansson har arbetat i mejeribranschen i nära 15 år och han levererar smör till Noma i Danmark som flera gånger har korats till en av världens bästa restauranger. I dag bor han i Kosta där han med sambon Susanne Dehmer driver ett bed & breakfast där det kommer att finnas såväl vinbar som ett mejeri. Samtidigt bygger Patrik Johansson upp en verksamhet i London där det småländska smöret ska säljas.

Resan till arbetet med mejeriprodukter började med saltet. Patrik Johansson drev egen firma inom it och arbetade med stora företag som Ericsson och Volvo. Han fann allt mindre glädje i arbetet och bestämde sig för att göra någonting helt annat. Ur ett intresse för inhemskt producerade livsmedel föddes en idé om att från grunden tillverka ett helt svenskproducerat salt.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024