Från Indien till Guatemala: Så firas Mors dag i olika länder
Blommor och choklad är uppskattat av mor på många håll i världen. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times


Mors dag är en dag för att visa alla mödrar vår uppskattning och det gör vi på olika sätt i familjerna och i olika länder. Visst finns det en kommers kring dagen, men också ett varmt hjärta för både mindre och större handlingar.

Vet du på rak arm vilken helg vi firar Mors dag i Sverige? Troligen skulle många säga att det är maj-juni någon gång, men såvida vi inte blev påminda av reklamen någon vecka innan så skulle dagen kunna gå många förbi.

Mor uppmärksammas på en särskild dag över hela världen, men hur stor betydelsen av dagen är varierar och firandet kan också vara olika. Skälen till att man firar på olika sätt kan vara flera, men visst är det så att man i olika kulturer firar och visar uppskattning på sitt eget sätt.

Medan vi i Sverige firar Mor den sista söndagen i maj, så firar man i de flesta andra länder redan den andra söndagen i maj. Så i Australien, Grekland, Belgien, Tyskland, Indien och USA firades Mors dag i år den 10 maj.

För att få veta mer om hur olika länder ser på och firar dagen har Epoch Times intervjuat personer från olika delar av världen.

Firande i Europa

Trebarnspappan Pedro Farinha bor i portugisiska Porto och beskriver ett firande som liknar hur vi firar i Sverige; en dag som uppmärksammas, men som man inte lägger så stor vikt vid. Han berättar att reklam i tv och på sociala medier, liksom att många gratulerar sina mödrar på sociala medier gör att det inte är någon risk att man missar dagen.

Pedro Farinha. Foto: Privat

I Portugal firar man inom familjen och Pedro minns hur det gick till under uppväxten.

– Jag kommer ihåg hur jag och min bror alltid brukade göra någon överraskning, som vi oftast hade tillverkat själva, till mamma den dagen.

Ett vanligt sätt att fira dagen på är att gå ut och äta lunch eller middag tillsammans.

Pedros fru kommer från Tjeckien och han säger att man inte heller där ser Mors dag som så viktig, men det håller på att bli mer kommersiellt. Man firar inom den närmaste familjen, det vill säga sällan i sällskap med far- eller morföräldrar. Mammorna kan få blommor eller choklad, och en del familjer går ut och äter tillsammans.

Loretta Duchamps. Foto: Privat

Loretta Duchamps ger en liknande bild. Hon är tvåbarnsmamma och bor i Newcastle upon Tyne i norra England. Hit flyttade hon 2012 från Belgien där hon växte upp. Hon berättar att hur mycket man firar dagen, i båda länderna, beror på familjen. En del firar den inte alls, medan andra firar mer.

När hon var barn och bodde i Belgien brukade de inte ha mycket firande på Mors dag. Det vanliga är att barnen ger blommor och kanske någon liten gåva. Kanske blir mamman extra ompysslad med frukost på sängen och att hon inte behöver göra några hushållssysslor den dagen.

Både i Storbritannien och Belgien brukar barn i förskolan och de yngre barnen i skolan göra något fint pyssel till mamma.

Besöker kvinnohem

I andra delar av världen ser firandet lite mer annorlunda ut.

Dr Mainu Devi bor i Diphu, i Assam i norra Indien. Hon har en vuxen dotter och berättar att man i Indien firar både i familjen och i samhället. Här är Mors dag en viktig dag.

– Att hedra mödraskapet den här dagen är självklart i Indien.

Dr Mainu Devi. Foto: Privat

Förutom att man firar inom familjen säger hon att de har ett speciellt sätt att fira i Assam. De besöker barnbyar och hem för äldre kvinnor.

I Indien är det naturliga att den äldre generationen bor med den yngre, att man tar hand om sina föräldrar i hemmet. Men i de fall där det inte finns någon som ser efter en äldre kvinna finns det särskilda hem för dem.

På Mors dag besöker man dessa hem, delar ut mat, kläder, pengar och andra nödvändiga saker. Mainu berättar att de även underhåller dem med sång, dans, diktläsning, historieberättande, med mera.

Mammorna värderas högt

Frydel Arriaga har en dotter och bor på landsbygden i Guatemala. Här vet alla vilken dag som är Mors dag och Frydel säger att det anses som ociviliserat att glömma bort det. Man firar tillsammans och ger gåvor. Han berättar att det minsta man gör är att ringa sin mamma, och skulle man glömma det så kan mamman ta det som en förolämpning.

– Här värderar vi mammorna högt, faktiskt mer än papporna.

Han säger att det har sin grund i deras kultur och det gör att firandet av Fars dag är mindre.

Frydel berättar att man firar tillsammans med sina föräldrar och om man är gift så brukar man dela upp det så att man kan träffa bådas föräldrar, kanske lunch på ena stället och middag på andra. Eller så turas man om och är på ena stället ena året och nästa på det andra.

Men när föräldrarna har blivit så gamla att de inte kan eller vill bo själva så brukar de bo med sonens familj.

Frydel Arriaga. Foto: Privat

Firandet av Mor beror förstås på hur mycket tid och pengar man kan lägga.

– Det finns mammor som får en bil, medan andra får en stor kram.

En del lagar mat åt sina föräldrar, man tar en promenad ihop, ger blommor eller andra gåvor, en del går ut och äter eller går på bio, berättar han.

I både grundskolor och universitet ordnas firande som föräldrarna besöker. Frydel berättar att man då firar med teater och musik, lekar och mat.

Det finns även de som skjuter fyrverkerier eller bjuder in en mariachiorkester för att hålla en serenad. I smakprovet från Youtube spelar orkestern Mariachi Eli "A esa mujer", (Till den där kvinnan).

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.