”Fiasko”. Ordet stack ut i rubriken som fanns i en mängd svenska tidningar. Det som beskrevs som ett fiasko var i själva verket ett i raden av exempel på vilken oerhört hård mental press Armand Mondo Duplantis lever under.
I lördagskvällens stavhoppsfinal på VM i Budapest kommer den pressen att vara större än kanske någon gång tidigare.
Står 23-åringen pall för trycket eller får vi uppleva en kväll där en av idrottsvärldens största profiler visar att det ibland kan bli för mycket till och med för honom?
Bara Duplantis själv och hans allra närmaste vet om och i så fall hur han påverkats av det så kallade fiaskot i hans sista tävling inför VM. Den avgjordes i juli på Stade Louis II-stadion i Monaco och Duplantis gjorde sin resultatmässigt sämsta insats på två år. Det var också första gången sedan september förra året som han inte stod som segrare,
Det blev en fjärdeplats i Diamond League-tävlingen i Monaco. Han klarade 5,72.
Blygsamt och förvånande.
Även oroande?
Så här säger han själv i en intervju med radiosporten:
– Jag tror att jag var lite rädd, för jag visste att det var min sista tävling innan VM, så jag ville vara jätteförsiktig.
Krampkänningarna han hade i höften fick Duplantis att kalla in kiropraktorn Jonathan Hymel. Han har sin vardag på Louisiana State University (LSU) och hjälper sedan ett antal år stavhoppsstjärnan under bland annat försäsongen. Efter Duplantis skadekänning i Monaco flög Hymel till Sverige där han under drygt en vecka jobbat med att göra den regerande världsmästaren redo.
Den åttonde augusti genomförde Duplantis sitt första stavshoppspass sedan tävlingen i Monaco.
– Det kändes jättebra faktiskt. Jag känner mig redo. Med den form jag har nu kan jag ta hem guldet till Sverige, säger han.
Han talar alltså inte generellt om medaljer. Utom om guld. Antingen tar han guldet eller så förlorar han det. Allt eller inget. Svart eller vitt.
Alla elitidrottare har förstås vinnarskalle. Men alla är inte lika stora. Det finns de som är nöjda även om de inte infriar sitt favoritskap men får en silvermedalj runt halsen.
Är man inte först så är man sist.
Mondo Duplantis Regerande världsmästare i stavhopp
Och så finns de där andra. Björn Borg, Ingemar Stenmark, Anja Pärson, Henrik Stenson, Sarah Sjöström och några till. Visst har också de visat upp miner som kan tolkas som nöjdhet trots att de inte vunnit. Men då har det varit mer pliktskyldigt medan de inombords varit djupt besvikna.
Duplantis ingår i den där exklusiva skaran idrottare vars besatthet av att alltid vara bäst är oerhört imponerande. Samtidigt är det svårt att sätta sig in i hur det skulle vara att inte ha några gråskalor i bedömningen av sina egna prestationer i arbetslivet.
– Jag är ju uppvuxen i USA och är man inte först där så är man sist.
Först eller ”sist” på VM i Budapest avgörs på lördagskvällen på National Athletics Center som uppförts just för detta VM och som rymmer 35 000 åskådare.
Två annars starka medaljkandidater saknas. Världstvåan KC Lightfoot som i år klarat 6,07 blev bara femma i de amerikanska uttagningarna. Inte heller 2017 och 2019 års världsmästare Sam Kendricks klarade kvalet. Det vanns av Chris Nilsen som tog silver bakom Duplantis i både Tokyo-OS och på fjolårets VM.
Veteranen Renaud Lavillenie lyser med sin frånvaro. Fransmannen – som var Duplantis stora idol och förebild under uppväxten – dras med en lårskada.
Trots sin ringa ålder gör världsettan sitt fjärde VM. I debuten i London 2017 klarade han kvalet för att därefter sluta som nia i finalen på 5,50.
Han vill själv inte peka ut någon tävling som kan beskrivas som det stora genombrottet.
Men EM-guldet 2018 i Berlin blev i alla fall inledningen på en resultatrad som med tiden gjorde att svensken började jämföras med Sergej Bubka, världens genom tiderna främste stavhoppare.
På fjolårets VM i Eugene raderade Duplantis ut ett av ukrainarens många rekord genom att göra sitt 47:e tävlingshopp över sex meter.
Ser vi till skillnaden i antalet medaljer är Bubka föga förvånande i klar ledning. Som 20-åring tog han sitt första av sex raka VM-guld, dessutom har han fyra VM-guld inomhus, ett OS-guld och två EM-guld (ett utomhus).
Det gick 14 år mellan Bubkas första och sista VM-guld. Förutsatt att den nuvarande stavhoppskungen är skadefri och fortsatt motiverad har han förutsättningar att bli störst i historien.
Efter EM-guldet för fem år sedan har det blivit guld i fem av de sex stora mästerskap han ställt upp i (se fakta).
Dessutom har han satt sex världsrekord. Bubka hade visserligen 35 (17 utomhus) varav det sista på 6,14 stod sig i 26 år innan det 2020 raderas ut av Duplantis som fick ett värmande grattis på twitter från ukrainaren.
Båda var 20 år då de satte världsrekord för första gången. Så jämförelsen mellan dem känns naturlig, och sett till svenskens överlägsenhet under de senaste säsongerna skulle det inte förvåna om han en dag överträffar Bubkas medaljskörd.
Att försöka göra det är åtminstone en morot för killen som hatar att förlora, vilket i hans värld är lika med en andraplats eller sämre.
I flera intervjuer har hans mamma Helena berättat hur Duplantis redan som liten knatte blev tjurig då han inte vann – oavsett om det handlade om stavhopp på familjens bakgård eller om något annat.
Helena och maken Greg är nyckelpersoner i teamet bakom den firade stjärnan.
Greg är före detta stavhoppare och Helena var en lovande mångkampare på friidrottsgymnasiet i Falun. De träffades då Helena gick på college i Louisiana, paret slog sig ner där och bildade familj. Samtliga deras fyra barn är idrottare och det var faktiskt äldste sonen Andreas som var först med att dra på sig den blågula landslagsdressen – som stavhoppare förstås.
Den nu 30-årige Andreas ”Dre” Duplantis tävlade redan 2009 i JEM och representerade senare Sverige i flera stora internationella juniormästerskap.
Antoine ”Toine” Duplantis, 27 år, valde att satsa på baseboll, var en jättetalang som draftades av New York Mets där han dock inte lyckades slå sig in i laget. I fjol gjorde han landslagsdebut för Sverige och även om karriären kanske inte blir vad den lovade hoppas Antoine på fler proffsanbud.
Johanna ”Yo” Duplantis är familjens fjärde stavhoppare. 20-åringen tävlar liksom Armand för Upsala IF och satte för tre år sedan personligt utomhusrekord med 3,86.
Trots sina framgångar på olika nivåer står de tre förstås helt i skuggan av sin bror, Gustav Duplantis, som han döptes till där han föddes i Lafayette i Louisiana.
Namnet Armand fick han efter en nära vän till familjen och Gustav för att han är född fyra dagar efter Gustav II Adolfs död i dimman i Lützen 1632.
Men han kallas bara Mondo, ett smeknamn han fick av en italiensk vän till familjen efter att som sjuåring ha slagit världsrekord i sin åldersklass.
Då mondo betyder värld på italienska tyckte vännen att det var ett passande smeknamn efter världsrekordet.
Men att det en dag skulle vara ett av idrottsvärldens hetaste namn kunde ingen ana.
Rekord under barndomen säger ingenting och framgångar på juniornivå ger möjligen en fingervisning om hur talangens seniorkarriär kommer att se ut.
– Han hoppade bra men det hjälper inte om man är kortvuxen och saknar snabbhet, säger pappa Greg.
För 30 år sedan satte Greg personbästa med 5,80 på en tävling i Århus. Den höjden räckte för övrigt till en fjärdeplats för greken Emmanouil Karalis på OS i Tokyo 2021.
Mondo Duplantis klarade den redan som 17-åring och ville inget annat än att resa världen runt för att tävla mot de allra bästa.
Föräldrarna sade bestämt nej.
– Han var inte mogen för det utan skulle först gå klart på college, säger pappa Greg.
Som alltid kring underbarn uppstår rykten om att de tvingats eller åtminstone pressats hårt av sina föräldrar. Även runt Mondo Duplantis hördes liknande tongångar då han berättade att han började hoppa stav redan som fyraåring.
I själva verket var han den ende i familjen som ställde krav på sina prestationer.
Däremot har kraven eller åtminstone de ibland överdrivet höga förväntningarna från omgivningen satt extra press på honom under de senaste åren.
Han har också berättat att han känt av förväntningarna på inte bara ideliga segrar utan även att han ska fortsätta rada upp världsrekord.
– Det är jobbigt men jag försöker att tänka bort det.
Att han trots sitt enastående 2022 lämnade Idrottsgalan tomhänt visar vilka krav åtminstone den juryn har på honom.
Förmodligen fungerade det som mer än lite plåster på såren då han av den internationella sportjournalistorganisationen AIPS röstades fram till världens näst bäste idrottare 2022 efter Lionel Messi.
Här Mondos sju höjdpunkter i de största mästerskapen
På sina sju senaste stora mästerskap har Mondo Duplantis tagit sex guld och ett silver. Medaljsviten är av det slaget att ordet imponerande inte riktigt räcker till.
Inför lördagskvällens stavhoppsfinal på National Athletic Center i Budapest finns det anledning att se tillbaka på de högtidsstunder den 23-årige svensken under de senaste åren bjudit oss på i de största mästerskapen.
EM i Berlin 2018
Den 18-årige jättetalangen kom dit som stjärnskott och lämnade som stjärna. Han förbättrade sitt personliga rekord tre gånger, tog guld på 6,05 vilket var nytt juniorvärldsrekord. Duplantis barndomsidol Renaud Lavillenie förklarade sig detroniserad och hyllade den nye stavhoppskungen.
VM i Doha 2019
Silvermedalj efter en makalöst spännande duell mot Sam Kendricks. Båda klarade 5,97, rev ur sig på 6,02 och amerikanen tog guldet då han i finalen hade en rivning färre.
Inomhus-EM i Torun 2021
Duplantis gällde som storfavorit i den polska staden där han tidigare hade satt sitt första världsrekord med ett hopp på 6.17. Segerhöjden i EM blev 6.05 vilket var nytt mästerskapsrekord.
OS i Tokyo 2021
Säkrade sitt första OS-guld tack vare felfri hoppning över 6,02.
– Sedan jag var liten har jag drömt om att ta ett OS-guld, sade Duplantis som då drömmen gått i uppfyllelse valde att lägga ribban på 6,19. I ett hopp var han ytterst nära att sätta nytt världsrekord.
Inomhus-VM Belgrad 2022.
Tog inte bara guld utan blev också förste hoppare över 6,20. Silvermedaljören Thiago Braz slutade på 6,05.
– Att tävla på VM med publikens jubel var bilden jag hade i huvudet då jag var liten och hoppade hemma i trädgården.
VM i Eugene 2022
Första VM-guldet och nytt världsrekord.
– Jag tänkte inte så mycket på rekordet utan var fokuserad på att hantera vinden och ta guldet, sade Duplantis som med god marginal seglade över 6,21.
EM i München 2022.
Ogynnsamma yttre förhållanden på ett regnigt och kylslaget Olympiastadion. Satte nytt mästerskapsrekord med 6,06 och valde att inte hoppa vidare då guldet var säkrat.