Mörk choklad är full av näringsämnen som kan ha positiv effekt på hälsan.
Chokladen görs av fröna, bönorna hos kakaoträdet och är en av världens bästa källor till antioxidanter. Studier visar att mörk choklad, alltså inte den som är utblandad med mycket socker, kan förbättra hälsan och minska risken för hjärtsjukdomar.
1. Choklad innehåller mycket näring
Mörk choklad av god kvalitet, med en hög andel kakao är faktiskt näringsrik. Den innehåller en hyfsad mängd lösliga fibrer och är full med mineraler.
En 100-grams mörk chokladkaka med 70-85 procent kakao innehåller:
- Hela dagsbehovet av järn för kvinnor och mer än dagsbehovet för män.
- 60 procent av kvinnors dagliga behov av magnesium och 50 procent av mäns dagliga behov.
- Nästan dubbla mängden av kvinnors och mäns dagliga behov av koppar
Den innehåller dessutom mycket kalium, fosfor, zink och selen.
Mörk choklad äts bäst i lagom mängder.
Självklart är detta en relativt stor mängd choklad, mer än vi bör äta varje dag. Förutom de här näringsämnena får vi också i oss runt 600 kilokalorier och en del socker. Därför är det bäst att äta lagom mängder.
Fettsyrainnehållet i kakao och mörk choklad är mycket bra. Fetterna är till största delen mättade och enkelomättade, med små mängder fleromättade.
Mörk choklad innehåller också stimulanter som koffein och theobromin, men eftersom mängderna är små så är det inte troligt att det håller en vaken om natten.
Slutsats: Mörk choklad av bra kvalitet innehåller gott om fibrer, järn, magnesium, koppar, mangan och ytterligare några mineraler.
2. Mörk choklad innehåller mycket antioxidanter
Känner du till måttet Orac? Det står för Oxygen Radical Absorbance Capacity och är ett mått på hur hög antioxidativ aktivitet ett livsmedel har.
Kakao och mörk choklad innehåller en mängd olika kraftfulla antioxidanter, mer än de flesta andra livsmedel.
Enkelt förklarat så ger forskarna livsmedlet ett gäng fria radikaler och ser sedan hur bra antioxidanterna i maten kan ”avväpna” de fria radikalerna. Eftersom det här görs i ett provrör är det frågan hur väl det sättet verkligen kan spegla tillståndet inne i kroppen.
Jag tycker i alla fall att det är värt att nämna att råa, oprocessade kakaobönor är bland de livsmedel som får högst poäng.
Mörk choklad är full av biologiskt aktiva substanser som fungerar som antioxidanter. Några av dessa är polyfenoler, flavanoler och katekiner.
En studie visar att kakao och mörk choklad innehåller mer antioxidativ aktivitet, polyfenoler och flavanoler än andra frukter som de testade, inkluderat blåbär och acai.
Slutsats: Kakao och mörk choklad innehåller en mängd olika kraftfulla antioxidanter, mer än de flesta andra livsmedel.
3. Mörk choklad kan förbättra blodflödet och minska blodtrycket
Flavanolerna i mörk choklad kan stimulera lagret av celler på insidan av artärerna, till att producera kväveoxid. En av gasens funktioner är att skicka signaler till artärerna att slappna av, vilket sänker motståndet för flodflödet och därigenom blodtrycket.
Forskare har gjort många kontrollerade försök som visar att kakao och mörk choklad kan förbättra blodflödet och sänka blodtrycket, men effekterna är oftast mindre.
I en studie på människor med högt blodtryck syntes ingen skillnad alls, så ta det här med en nypa salt.
Slutsats: Bioaktiva ämnen i kakao kan förbättra blodflödet i artärerna och ge en mindre, men statistiskt signifikant minskning av blodtrycket.
4. Mörk choklad höjer HDL- och skyddar LDL-kolesterolet från oxidering
Flera betydande riskfaktorer för hjärtsjukdom kan förbättras genom att äta mörk choklad. I en kontrollerad studie såg forskare att kakaopulver kunde minska mängden oxiderad LDL-kolesterol hos män.
Det höjer också HDL och minskar det totala LDL hos män med förhöjt kolesterol.
Oxiderat LDL betyder att LDL (dåligt kolesterol) har reagerat med fria radikaler. Det gör att LDL-partikeln blir reaktiv och kan skada andra vävnader… till exempel det inre cellagret hos artärerna i hjärtat.
Förklaringen till att kakao kan minska oxiderat LDL är mängden antioxidanter. De tar sig in i blodet och skyddar lipoproteinerna från oxidativ skada.
Mörk choklad kan också minska insulinresistens, som också är en vanlig riskfaktor för många sjukdomar som hjärtsjukdom och diabetes.
Slutsats: Mörk choklad förbättrar flera viktiga riskfaktorer för sjukdomar. Det minskar oxidationen av LDL, ökar HDL och förbättrar insulinkänsligheten.
5. Mörk choklad kan minska risken för kärlsjukdomar
Det finns flera studier över lång tid som visar en drastisk förbättring. I en 15 år lång studie med 470 äldre män minskade kakao risken för död på grund av kärlsjukdom med 50 procent.
En annan studie visade att om man äter choklad två eller fler gånger per vecka minskar risken för åderförkalkning med 32 procent. De som åt choklad mer sällan fick ingen sådan effekt.
Ytterligare en studie visade att risken för kärlsjukdom minskade med 57 procent för de som åt choklad fler än fem gånger i veckan.
De här tre studierna bygger på iakttagelser, vilket inte är tillräckligt för att bevisa ett samband.
Men med tanke på att här finns en biologisk mekanism (lägre blodtryck och oxiderat LDL) ser jag möjligheten att regelbunden konsumtion av mörk choklad faktiskt kan minska risken för hjärtsjukdom.
Slutsats: Iakttagelse-studier visar en drastisk minskning i risk för att få hjärtsjukdom för de människor som äter choklad oftast.
6. Mörk choklad kan skydda huden mot solen
Den mörka chokladens bioaktiva substanser kan också hjälpa huden. Flavanolerna kan skydda mot skada från solen, förbättra blodflödet till huden, öka hudens densitet och förmåga att hålla fukten.
I en studie fick försökspersonerna äta choklad med stora mängder flavanoler under 12 veckor. Därefter mättes hudens förmåga att skydda sig mot UVB-strålar. Det visade sig att den minsta mängden UVB-strålar som kan orsaka hudrodnad 24 timmar efter exponering, mer än dubblerades.
Så, planerar du en strandsemester så kan det vara klokt att ladda upp med mörk choklad månaderna innan.
Slutsats: Studier visar att flavanolerna i kakao kan öka blodflödet till huden och skydda mot solskador.
7. Mörk choklad kan förbättra hjärnans funktion
Det finns fler goda nyheter. Mörk choklad kan också förbättra hjärnans funktion. En studie med friska frivilliga visade att blodflödet till hjärnan ökade efter att de hade ätit kakao med hög halt flavanol i fem dagar.
Kakao kan också förbättra den kognitiva funktionen signifikant hos äldre med mentala försvagningar. Den förbättrar ordflödet och flera faktorer som påverkar risken för sjukdomar.
Innehållet av stimulanter som koffein och theobromin kan vara en huvudorsak till att kakao kan förbättra hjärnfunktionen på kort sikt.
Kom ihåg
Det finns många bevis för att kakao kan ge många bra hälsoeffekter, särskilt när det gäller att skydda mot kärlsjukdomar.
Men självklart betyder inte det att alla människor ska börja äta mängder med choklad varje dag. Den innehåller fortfarande kalorier och det är lätt att äta för mycket. Kanske ta en ruta eller två efter middag och försöker att verkligen njuta av dem.
Var medveten om att mycket av chokladen på marknaden är skräp. Välj bättre kvalitet… ekologisk, mörk choklad med 70 procent eller högre kakaoinnehåll.
Ofta innehåller mörk choklad en del socker, men mängderna är oftast små och ju mörkare chokladen är desto mindre socker innehåller den.
Det finns förstås andra fördelar med choklad som jag inte har tagit upp… som den fantastiska smaken.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på www.authoritynutrition.com
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.