På Lunds universitet pågår ett projekt där forskare har tagit hjälp av specialgjorda mikrochip för att studera myllret i jorden. På så vis kan man se hur olika organismer lever, interagerar och gör nytta.
Forskarna har grävt ner specialkonstruerade mikrochip i marken och även tagit med sig jord till laboratoriet. I realtid har de möjlighet att studera bakterier, svampar och encelliga organismer som amöbor, flagellater och toffeldjur.
– Vi är först med den här teknologin för att studera hela ekosystem nere i jorden med hjälp av chip, säger Edith Hammer, som leder projektet vid Lunds universitet, i ett uttalande.
– Jag är säker på att det kommer att bli ett mycket värdefullt verktyg för att undersöka processer i marken Det är så häftigt att kunna se mikroorganismernas värld live och följa vad som händer över tid, det är faktiskt som ett fönster mot underjorden.
En värld i ständig förändring
Projektet har pågått i flera år. Med hjälp av chippen har man ökat kunskapen om hur näringscyklerna i jorden påverkas av förhållanden på organismernas storleksskala. Man har även fått inblick i hur olika mikroorganismer påverkar sin omgivning. Forskarna tror att detta i sin tur kan få betydelse för framtida metoder inom jordbruket.
Under arbetets gång har man sett hur encelliga organismer åker skjuts längs svamparnas trådar i marken. På så vis tar de sig förbi luftbubblor i marken och sprider sig.
Tack vare den nya tekniken har man kunnat visa hur mikrobernas värld är i ständig förändring. Bland annat har man sett hur vatten gång på gång skapar nya gångar, passager och hinder.
Överraskade många gånger
Under tiden som projektet har pågått har forskarna blivit överraskade många gånger, bland annat av hur markvattenrörelserna vänder upp och ner på mikroorganismernas hela värld.
Innan forskarna hade konstruerat chippen, som grävdes ner i marken, visste ingen hur snabbt encelliga organismer tar sig fram genom jorden och bygger nya vägar.
– Andra ekosystem har länge haft karismatiska och söta djur som lett till att de fått uppmärksamhet. Nu när vi kan visa bilder på livet som kryllar under våra fötter hoppas vi att allmänhet och politiker får upp ögonen för organismerna i marken också. De är precis lika söta och häftiga och sköra och värda att bevara, säger Edith Hammer.
Forskningen på ekosystemet under jorden vid Lunds universitet har resulterat i en studie som publicerats i tidskriften Communications Biology.
Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!