loading36 procent av det svenska matsvinnet består av frukt och grönt, visar Livsmedelsverkets senaste rapport. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
36 procent av det svenska matsvinnet består av frukt och grönt, visar Livsmedelsverkets senaste rapport. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Inrikes

Forskare: Vi värdesätter inte maten

Ida Eklöf

Varje svensk slänger 33 kilo mat och dryck om året. Ett skäl är att vi inte ser matens värde och slänger den för lätt, menar Helén Williams som forskat på matsvinn.

– Folk är väldigt prismedvetna i butik, men tänker varken på miljö eller pengar när maten slängs.

Laga mat på rester, planera måltider och skriva listor inför veckohandlingarna är en bra början för att minska på matsvinnet, men det finns ytterligare knep att ta till.

Helén Williams tips för att minska matsvinnet

(TT)

Temperatur i kyl: 4 grader

Flera livsmedel kan hålla dubbelt så länge än om det hade varit 8 grader.

Ta inte för hårt på bäst-före-datumen

Produkter som mjölk, yoghurt och ägg håller långt efter utgångsdatumet. Däremot ska man vara vaksam vid sista förbrukningsdag, det gäller exempelvis köttprodukter.

Torsdagar = äta rester dag

Samla alla små matlådor som blivit över från veckan och gör det till en stor middag. För lite mat? Stek några ägg!

Ha en "tag först"-hylla i kylskåpet

Samla allt med kort utgångsdatum och placera på en specifik hylla. Det gör det tydligt för alla om vad som ska prioriteras att ätas först i kylen.

Få en "aha"-upplevelse

Ta en dag då du samlar allt som du tänkt slänga eller hälla ut i vasken. Placera det visuellt i en plastlåda och väg den i slutet av dagen. Ibland måste man få en "aha"-upplevelse för att förstå ens egna handlingar.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading36 procent av det svenska matsvinnet består av frukt och grönt, visar Livsmedelsverkets senaste rapport. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
36 procent av det svenska matsvinnet består av frukt och grönt, visar Livsmedelsverkets senaste rapport. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Inrikes

Forskare: Vi värdesätter inte maten

Ida Eklöf

Varje svensk slänger 33 kilo mat och dryck om året. Ett skäl är att vi inte ser matens värde och slänger den för lätt, menar Helén Williams som forskat på matsvinn.

– Folk är väldigt prismedvetna i butik, men tänker varken på miljö eller pengar när maten slängs.

Laga mat på rester, planera måltider och skriva listor inför veckohandlingarna är en bra början för att minska på matsvinnet, men det finns ytterligare knep att ta till.

Helén Williams tips för att minska matsvinnet

(TT)

Temperatur i kyl: 4 grader

Flera livsmedel kan hålla dubbelt så länge än om det hade varit 8 grader.

Ta inte för hårt på bäst-före-datumen

Produkter som mjölk, yoghurt och ägg håller långt efter utgångsdatumet. Däremot ska man vara vaksam vid sista förbrukningsdag, det gäller exempelvis köttprodukter.

Torsdagar = äta rester dag

Samla alla små matlådor som blivit över från veckan och gör det till en stor middag. För lite mat? Stek några ägg!

Ha en "tag först"-hylla i kylskåpet

Samla allt med kort utgångsdatum och placera på en specifik hylla. Det gör det tydligt för alla om vad som ska prioriteras att ätas först i kylen.

Få en "aha"-upplevelse

Ta en dag då du samlar allt som du tänkt slänga eller hälla ut i vasken. Placera det visuellt i en plastlåda och väg den i slutet av dagen. Ibland måste man få en "aha"-upplevelse för att förstå ens egna handlingar.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024