Forskare: Små barn ska inte sitta med skärmar

För mycket skärmtid är inte bra för små barn. Det anser en grupp forskare. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT


Skärmtid har negativa effekter på yngre barn. Det kan bland annat försvåra inlärningen, vilket har visats i studier, skriver tio forskare på DN Debatt. De är kritiska till att Folkhälsomyndigheten inte har rekommendationer kring små barns användande av skärmar.

Forskargruppen skriver att Sverige är det enda landet i världen som har inskrivet i läroplanen att förskolebarn ska arbeta med digitala verktyg. Det beslutet togs utan medicinsk konsultation och konsekvensanalys. Artikelförfattarna ser risker med att det saknas tydliga riktlinjer för hur förskolan ska digitaliseras.

Ett barns första två år är en känslig period då hjärnans grundläggande funktioner utvecklas, skriver forskarna. Då är det svårt för barnet att översätta vad de ser på en skärm till kunskap. De yngsta lär sig bättre om de interagerar med andra människor. De finns också en koppling mellan en hög användning av digitala medier och en sämre språk­utveckling.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!